Menu
De jonge Roy mag van Cruijff niet achter de ouwe Kaltz aan

De jonge Roy mag van Cruijff niet achter de ouwe Kaltz aan

Deze week gaan we terug naar 4 november 1987 wanneer de 17-jarige Bryan Roy in het Olympisch Stadion de 2 keer zo oude Manfred Kaltz de lust tot aanvallen ontneemt.


Jaap Visser van Kick uitgevers schrijft elke week een blog over de geschiedenis van Ajax.


De piepjonge linksbuiten van Ajax staat te trillen op zijn benen. Hij moet het in de 2e ronde van het Europa Cup-toernooi voor bekerwinnaars opnemen tegen de sterke, snelle routinier van Hamburger SV die bekend staat om zijn grote aanvalskracht en om zijn Bananenflanke, een verraderlijke, nogal kromme voorzet.

Bryan Roy mag dan van zijn trainer Johan Cruijff te horen hebben gekregen dat hij zich niet druk hoeft te maken om ‘die ouwe lul’ op de rechtsbackpositie van HSV, maar da’s toevallig wel Manfred Kaltz, Manni, een man met een erelijst om van te duizelen.

Alle ballen op Bergkamp
Typisch Cruijff om zo’n grootheid bij 'de vijand' een kopje kleiner te maken. In de kwartfinale van het vorige Europa Cup 2-toernooi (door Ajax gewonnen) had hij bij Dennis Bergkamp ook al zoiets gedaan. Torbjörn Persson, de linksback van Malmö FF, kon er volgens Johan helemaal niets van, dus moest de ook pas 17-jarige Dennis zijn directe tegenstander, toch een Zweedse international, voortdurend opzoeken.

In de kwartfinale van het vorige Europa Cup 2-toernooi had hij bij Dennis Bergkamp ook al zoiets gedaan

Cruijff tegen Bergkamp: ,,Dan kunnen er 2 dingen gebeuren, of je gaat hem voorbij waarna die vent niet meer durft op te komen, of je gaat ‘m niet voorbij en dan houdt die vent geen rekening meer met jou en holt hij achter elkaar naar voren. Maar dan zeg ik tegen de rest: alle ballen op Bergkamp, want die back is bij ‘m weg. Dus eigenlijk is het altijd goed.''

Voorzitter Ton Harmsen is voor de thuiswedstrijd tegen Hamburger SV nog on speaking terms met Johan Cruijff. Twee maanden later zal het tot een breuk komen tussen de coach en Ajax. Beeld: Bart Molendijk, Nationaal Archief/Anefo, 934-1225
Voorzitter Ton Harmsen is voor de thuiswedstrijd tegen Hamburger SV nog on speaking terms met Johan Cruijff. Twee maanden later zal het tot een breuk komen tussen de coach en Ajax. Beeld: Bart Molendijk, Nationaal Archief/Anefo, 934-1225

Onbegrijpelijke zenuwachtigheid
Met Roy maakt Cruijff het net zo bont door te zeggen dat hij alles mag doen behalve meeverdedigen. ,,Laat die Kaltz maar gaan.’’ Roy mag dus gaan pingelen, maar hij is te zenuwachtig om Manni ook echt te kunnen dollen, iets wat Rob Witschge, die nu linksback staat, in het Volksparkstadion wel was gelukt.

Uit, in Hamburg, had Ajax de West-Duitse bekerhouder met 1-0 verslagen en daarom is het onbegrijpelijk dat behalve nieuweling Roy ook het meer ervaren deel van de Cruijff-ploeg zo zenuwachtig van start gaat in het uitverkochte Olympisch Stadion.

Van HSV hebben de Amsterdammers weinig te duchten, vooral ook omdat Kaltz z’n Bananenflanke er niet uit weet te gooien

Na een kwartiertje aanrommelen, verdwijnt de vreemde nervositeit uit het Amsterdamse spel omdat HSV-keeper Mladen Pralija de bal na een schotje van Arnold Mühren laat glippen. Ajax zit op rozen, maar gaat pas echt goed voetballen wanneer Hennie Meijer er in de slotfase 2-0 van maakt.

Van HSV hebben de Amsterdammers weinig te duchten, vooral ook omdat Kaltz z’n Bananenflanke er niet uit weet te gooien. Precies zoals Cruijff heeft bedacht. Roy mag de bal dan nog wel eens verspelen, hij en ook Richard Witschge, zijn vervanger halverwege de tweede helft, tonen zo veel branie dat de ouwe Kaltz niet mee naar voren durft.

[Kick uitgevers is de boekenpartner van Ajax en uitgever van het  Jaarboek dat een nieuwe formule heeft gekregen en zal uitgroeien tot de Ajax-Encyclopedie. Bestel hier deel 2 van de Ajax-Encyclopedie]

Fotobijschrift (boven): Bryan Roy laat met de zenuwen in zijn lijf Manfred Kaltz zijn hielen zien.
Beeld: Ajax Erfgoed

Lees ook: Slimme Henk probeert het nog even met een krakende knie