De keuken in met Kaj & Liza | Deel 1

De keuken in met Kaj & Liza | Deel 1

In december konden jullie lezen hoe ik Benno Nihom, trainer van de Ajax Vrouwen aan de tand voelde. Vandaag ontmoet ik Liza van der Most. Ze is vanaf het prille begin verbonden aan de Ajax Vrouwen, is international en kan ook nog eens steengoed koken. Hoog tijd voor een bezoekje dus.


Kaj Sierhuis (19) is spits bij Jong Ajax en supporter van de Ajax Vrouwen. Om zijn collega-speelsters beter te leren kennen, gaat Kaj met ze op pad. Samen bespreken ze de belangrijke zaken des levens en steken ze de handen uit de mouwen.


Ik bezoek Liza in haar appartement in Amsterdam-Oost. We knopen onze schorten om, want vanavond staat er couscous op het menu. Terwijl we roeren, hakken en bakken vertelt Liza over haar voetbalcarrière, haar Colombiaanse roots en haar toekomstdromen.

Kaj: ,,De taakverdeling laat ik vandaag aan jou over.''
Liza:
,,Dat is prima. Begin jij maar alvast met de tzatziki. Dat lijkt me wel toepasselijk want jij hebt Griekse roots toch?''
Kaj:
,,Klopt! Ik ben in Griekenland geboren en heb er 3,5 jaar gewoond. Daarna zijn mijn ouders en ik terugverhuisd naar Nederland, maar we komen er nog graag tijdens vakanties en Grieks eten vind ik heerlijk. Waar liggen jouw roots?''
Liza:
,,Ik ben geboren in Colombia en toen ik 7 maanden was, ben ik naar Nederland gekomen. Ik ben door mijn Nederlandse ouders geadopteerd.''

'Ik ben 4 jaar geleden teruggegaan naar Colombia'

Kaj: ,,Ben je ooit teruggeweest naar Colombia?''
Liza:
,,Ja, ik ben 4 jaar geleden teruggegaan. Samen met mijn moeder, mijn tante en nicht heb ik in 2 weken een heel bijzondere reis gemaakt door het land.''
Kaj:
,,Wat tof zeg. Spreek je ook een woordje Spaans?''
Liza: ,,Nee, maar ik ben wel van plan het te gaan leren.''

Kaj: ,,Je bent erg ambitieus he? Op professioneel niveau voetballen en daarnaast studeren.''
Liza:
,,Ja. Ik combineer voetbal met een fulltime studie Pedagogische Hulpverlening. En zodra ik kan sta ik lekker in de keuken. Wist je trouwens dat ik 2 jaar de koksopleiding heb gedaan?''
Kaj:
,,Dus na je voetbalcarrière begin je aan een carrière als chef-kok?''
Liza:
,,Nee hoor. Tijdens mijn studie kwam ik erachter dat koken echt uitsluitend een hobby was. Dus na voetbal ga ik me richten op een maatschappelijke carrière in de zorg.''

'Ik doe het meer op intuïtie'

Liza: ,,Ondertussen pak jij alles wat je nodig hebt voor de tzatziki, he?''
Kaj:
,,Ja, ik voel me hier al helemaal thuis. Ik moet eerst het recept nog een keer goed doorlezen. Anders gaat het helemaal fout. Doe jij dat ook altijd?''
Liza:
,,Nee. Ik scan wat er globaal moet gebeuren en ga dan gewoon aan de slag. Ik doe het meer op intuïtie.''
Kaj:
,,Is dat ook hoe je op het voetbalveld te werk gaat?''
Liza:
,,Ja, ik denk wel dat het belangrijk is om creatief te zijn. Tot op zekere hoogte, want ik kan ook heel taakgebonden zijn. Ik hou van structuur.''

Kaj: ,,Jij bent ook vrij kritisch op jezelf he?''
Liza:
,,Ja. Ik ben perfectionistisch aangelegd. Op het voetbalveld, maar ook in de keuken. Ik kan niet tegen mislukkingen. Dat is zowel een vloek als een zegen.''

Kaj: ,,Ben je dan automatisch ook kritisch op anderen?''
Liza:
,,Nee, het heeft alleen betrekking op mijzelf. En jij?''
Kaj:
,,Ik ben ook heel kritisch op mezelf, maar ook op mijn teamgenoten. Als ik het beste uit mezelf haal, verwacht ik dat ook van hen. Ik ben daar ook eerlijk in naar mijn teamgenoten. Als ik zie dat er iets mis gaat, dan zeg ik daar wat van.''

Kaj: ,,Ik sta amper een uur in jouw keuken en ben al helemaal in mijn element, heb je het door?''
Liza:
,,Ik zie het, je laat je helemaal gaan. Vooral met die knoflook!''
Kaj:
,,Ja, ik doe er iets meer door de tzatziki, want dat maakt ‘m nóg lekkerder.''

Wil je weten wat Kaj en Liza nog meer bespreken? Volgende week koken Kaj en Liza verder. Lees in deel 2 alles over het gepeperde karakter van Kaj en de eye opener van Liza.

Tekst: Ajax.nl/Lisa Hartog
Beeld: Ajax.nl/Jasper Ruhé

Lees ook: Aan tafel met Kaj & Benno