Menu
De keuzes, de keuzes

De keuzes, de keuzes

Het is een luxe positie waarin Danny Blind zich bevindt, maar tegelijkertijd valt de coach van Ajax niet te benijden. Immers: wie zit er nu op te wachten om topvoetballers te vertellen dat ze voorlopig niet op een basisplaats hoeven te rekenen? Hoe zakelijk zijn instelling ook moge zijn, ook Blind zal het pijn doen om fantastische spelers op de bank te zetten, iets waar hij bij Ajax niet onderuit zal komen.

Op de training van dinsdagmiddag werd dat nog eens zonneklaar. Op papier ziet de selectie van de Amsterdammers er al imposant uit, maar wie de voltallige spelersgroep op het trainingsveld in actie zag, moet tegelijk jaloezie en medelijden met Blind hebben gevoeld. In elke linie kan de trainer over meer kwaliteitsspelers beschikken dan er plekjes in het elftal voorhanden zijn. Er zullen moeilijke keuzes gemaakt moeten worden voordat Ajax op vrijdag 5 augustus aan het seizoen begint met het duel om de Johan Cruijff Schaal tegen PSV. Komend weekeinde wachten de eerste serieuze wedstrijden, als de ploeg van Blind het in de eigen Amsterdam ArenA opneemt tegen Arsenal (vrijdag) en Boca Juniors (zondag), in een poging om voor de vijfde keer op rij het Amsterdam Tournament te winnen.

Dan ook zal waarschijnlijk voor het eerst een indicatie te zien zijn van het team zoals Blind dat voor ogen heeft. Daarbij is zeker dat niemand volledige zekerheid heeft van een basisplaats, hoe groot zijn reputatie ook moge zijn. Daar is de concurrentie te sterk voor en bovendien zal de trainer zijn ploeg naar eigen inzicht willen vormgeven, en niet op basis van prestaties in het verleden. Blind begon weliswaar al vorig seizoen als hoofdtrainer, maar de tijd was toen te kort om de ploeg nog echt van zijn stempel te voorzien. De Zeeuw heeft de voorbije weken zorgvuldig de verrichtingen van alle spelers geobserveerd. Nu zal hij de opgedane informatie moeten vertalen naar (lastige) beslissingen.

Om te beginnen: wie wordt Ajax’ eerste keeper? De selectie telt vooralsnog vier doelmannen, die niet veel voor elkaar onder doen. Dan is er het defensieve dilemma. Hatem Trabelsi lijkt de voornaamste kandidaat voor de rechtsbackpositie, terwijl Ajax voor de post van linksachter nog zoekt naar de ideale vervanger van de geblesseerde Maxwell. Olaf Lindenbergh, Thomas Vermaelen, Julien Escudé of Urby Emanuelson zou er nu kunnen spelen. In het centrum zijn er opties te over. Escudé, Grygera, Heitinga, Galásek, Maduro, Lindenbergh; stuk voor stuk klassevoetballers.

Op het middenveld komt Blind hetzelfde luxeprobleem tegen. De Jong, Sneijder, Pienaar, maar ook de multifunctionele Galásek, Lindenbergh en Maduro en minder gereputeerde namen als Lindgren en Boukhari. In de aanval liggen de zaken niet anders. Voor de spitspositie komen Charisteas, Anastasiou en aankoop Rosenberg in aanmerking, terwijl ook voor de beide flankplekken drie spelers voorhanden zijn. Op links moet een keuze gemaakt worden tussen Mitea, Babel en Manucharyan, terwijl het op rechts gaat tussen Rosales, De Ridder en De Mul. De keuzes, de keuzes.

De training van dinsdagmiddag werd grotendeels gevuld door partijvormen. Steeds trainden twee keepers en drie veldspelers apart op het kunstgrasveld, terwijl de anderen over twee elftallen verdeeld werden. Drie keer tien minuten werd er op het scherp van de snede gevoetbald, waarna de ploeg in de hesjes tot winnaar werd uitgeroepen. Markus Rosenberg maakte het enige doelpunt van de middag, waardoor de tegenpartij tot besluit van de training werd veroordeeld tot het trekken van een paar extra sprintjes.

De training van woensdag (10.30 uur) vindt plaats in het stadion, waar de voorbije dagen hard is gewerkt aan het prepareren van een nieuwe grasmat.