Menu
De Klassieker: 3 legendarische treffers

De Klassieker: 3 legendarische treffers

Ajax verschijnt zondag voor de zestigste keer aan de aftrap van een thuisduel met Feyenoord in competitieverband. De geschiedenis van de enige echte voetbalklassieker die Nederland rijk is, staat uiteraard bol van de historische momenten en doelpunten. Onder meer Ruud Geels, Marco van Basten en Rafael van der Vaart schreven ooit geschiedenis met een legendarisch doelpunt tegen de aartsrivaal.

Vijfklapper Geels
Ajax en Feyenoord voeren in het seizoen 1975-1976 gezamenlijk de ranglijst aan als beide teams elkaar treffen in het Olympisch Stadion. Er blijkt die avond echter geen maat te staan op Geels, die liefst vijfmaal scoort in de met 6-0 gewonnen Klassieker. Met name de 3-0 is een treffer met allure. Het doelpunt wordt later zelfs verkozen tot doelpunt van het jaar. Uit een voorzet van Gerrie Mühren lijkt het alsof de aanvaller luttele seconden in het luchtruim vertoeft voordat hij de bal achter doelman Eddy Treijtel knikt. Het ontlokt Feyenoorder Willem van Hanegem na afloop de legendarische uitspraak ‘dat het leek alsof Geels uit de lichtmasten was gevallen.’

Jonkie Van Basten
Marco van Basten is slechts 18 jaar oud als hij het op 18 september 1983 met Ajax opneemt tegen Feyenoord. Het duel in een drijfnat Olympisch Stadion is pikant vanwege de terugkeer van Johan Cruijff in een Feyenoord-shirt. Jongelingen als Van Basten, Jesper Olsen en Gerald Vanenburg kennen echter geen mededogen met hun voormalige ploeggenoot alias leermeester en voeren een heuse voetbalshow op. Van Basten bekroont een fantastische middag met zijn derde doelpunt en bepaalt daarmee de eindstand op 8-2. De technisch perfecte stiftbal over keeper Joop Hiele staat bij vele Ajax-supporters nog altijd op het netvlies gebrand.

Ajacied Ruud Geels maakte in 1975 op fenomenale wijze de 3-0 tegen Feyenoord. Wim van Hanegem (rechts) is kansloos.
Ajacied Ruud Geels maakte in 1975 op fenomenale wijze de 3-0 tegen Feyenoord. Wim van Hanegem (rechts) is kansloos.

Hakbal Van der Vaart
De toeschouwers in de ArenA zitten op 30 november 2003 amper op hun stoel als Van der Vaart het stadion al in vuur en vlam zet. Het grote talent anticipeert op artistieke wijze op een mislukt schot van Nicolae Mitea door de bal op sublieme wijze met de hak voorbij doelman Patrick Lodewijks te werken.  Niet veel later verdubbelt de Noord-Hollander de score en is de wedstrijd feitelijk al beslist. Trainer Ronald Koeman beloont de matchwinner enkele minuten voor tijd met een publiekswissel.

Eerder dit seizoen eindigde Feyenoord – Ajax in een 1-1-gelijkspel. Ajax zal zich zondag willen revancheren voor de remises tegen Heracles Almelo en Roda JC, terwijl Feyenoord al vijf competitieduels op rij verloor.

Ajax – Feyenoord begint zondag om 12:30 uur.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto’s: Pro Shots/Stanley Gontha (boven) en Erfgoed Ajax
Hoe verliep de laatste editie van Ajax - Feyenoord? Check het Ajax Jaarboek 2014-2015