Menu
De Klassieker blijft duel van het jaar

De Klassieker blijft duel van het jaar

Het betaald voetbal in Nederland bestaat dit seizoen zestig jaar. In deze serie belichten we wekelijks een Ajax-onderwerp dat bij dit jubileum aansluit. In aflevering 9 een verhaal over de Klassieker. Ieder jaar de mooiste wedstrijd in het competitieschema.

Hoewel de rivaliteit in de Eredivisie, op basis van sportieve gronden, de laatste dertig jaar voornamelijk gaat tussen Ajax en PSV, blijft het duel tussen Ajax en Feyenoord de enige voetbalklassieker die ons land rijk is. Amsterdam tegen Rotterdam, oftewel de grootste tegen de op een na grootste stad van het land.

Niet zelden komt Ajax als overwinnaar uit de strijd in de Klassieker. Saillant genoeg hebben de Ajacieden doorgaans meer moeite met PSV, vooral op Eindhovense bodem. De Brabanders op hun beurt reizen vaak met het nodige angstzweet af naar De Kuip, waar zij geregeld onderuit gaan.

Vanaf het seizoen 1956/1957 won Ajax 53 van de 117 onderlinge competitieduels. Daarnaast speelde Ajax 35 keer gelijk en verloor het 29 maal. Ook dit seizoen keerde Ajax huiswaarts met de volle buit op zak. Al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat Feyenoord meer had verdiend. Desondanks bleek een snelle treffer van Ricardo van Rhijn genoeg voor de 21ste competitiezege in de Kuip.

Een duel tussen Davy Klaassen en Feyenoorder Jordy Clasie tijdens de laatste Klassieker in De Kuip. Een duel tussen Davy Klaassen en Feyenoorder Jordy Clasie tijdens de laatste Klassieker in De Kuip.

De grootste overwinning in eigen huis boekte Ajax op 18 september 1983, toen Feyenoord met Johan Cruijff binnen de gelederen met 8-2 werd afgedroogd. De toen 18-jarige Marco van Basten stal die middag in een kletsnat Olympisch Stadion de show met drie puntgave treffers. Ook een andere uitblinker, Jesper Olsen, deed met twee doelpunten een aardige duit in het zakje. Peter Boeve en de latere Feyenoorders Keje Molenaar en Ronald Koeman verzorgden de rest van de productie.

Ook de 6-0-zege uit de jaargang 1975/1976 spreekt nog immer tot de verbeelding. Met name de vijf doelpunten van Ruud Geels, die zich tussen 1974 en 1978 viermaal op rij liet kronen tot topscorer van de Eredivisie, deden een hoop stof opwaaien. ‘Ik dacht dat die Geels uit een lichtmast kwam vallen’, liet Feyenoorder Willem van Hanegem zich na afloop ontvallen. Daarmee doelend op de enorme sprongkracht van de kopspecialist.

In de seizoenen 1958/1959 en 1994/1995 behaalde Ajax de grootste uitzeges op Feyenoord: 0-5. Vooral laatstgenoemde overwinning was een dreun voor de thuisploeg. Te meer omdat Ajax met liefst vijf invallers aan de aftrap verscheen. Assistent-trainer Gerard van der Lem hield met het oog op de nakende Champions League-finale tegen AC Milan de vaste waarden Edwin van der Sar, Frank Rijkaard, Jari Litmanen, Finidi George en Ronald de Boer aan de kant ten faveure van Fred Grim, Winston Bogarde, Martijn Reuser, Nordin Wooter en Nwankwo Kanu. Marc Overmars, Kanu (2x), Peter van Vossen en Edgar Davids dompelden vervolgens een volle Kuip in rouw.

Op 29 november 1964, precies twee weken na het officiële debuut van Johan Cruijff bij GVAV, leed Ajax zijn grootste nederlaag in de Klassieker. Onder anderen Hans Venneker (5x) en Frans Bouwmeester (2x) draaiden de Ajacieden de nek om. Hoewel Siem Tijm (2x), Sjaak Swart en Klaas Nuninga nog iets terugdeden.

Bij die ene treffer van Swart bleef het niet in de Klassieker. Liefst achttienmaal scoorde Mister Ajax tegen de Rotterdamse rivaal. Daarmee is hij nog altijd topscorer aller tijden in de Klassieker. Feyenoorder Cor van der Gijp volgt met vier doelpunten minder.

De rivaliteit tussen Ajax en Feyenoord komen ook aan de oppervlakte bij onderlinge transfers die uiterst gevoelig blijken te liggen. Hoewel er genoeg spelers zijn die dat sentiment aan hun laars lapten. Zo maakten onder anderen Henk Groot, Jan Everse en Arnold Scholten de directe overstap van Rotterdam naar Amsterdam. Terwijl Groot en Scholten in een eerder stadium al de omgekeerde weg hadden bewandeld. Ook Eddy Pieters Graafland en Theo van Duivenbode stapten direct over van Ajax naar Feyenoord. Zij kregen deze zomer gezelschap van Kenneth Vermeer, die momenteel furore maakt bij de Rotterdammers, maar de voorgaande vier seizoenen kampioen werd met Ajax.

Over ruim drie weken keert Vermeer met Feyenoord terug in het stadion waar hij met Ajax meerdere prijzen pakte. Vermeer werd in Amsterdamse dienst vier keer landskampioen (2011, 2012, 2013, 2014). In 2010 won hij de KNVB beker in 2013 de Johan Cruijff Schaal.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst