Menu

De Klassieker, ook bijzonder voor scheidsrechters

Niet alleen voor de spelers is Dé Klassieker een bijzondere happening, ook de scheidsrechters voelen zich vereerd als ze deze wedstrijd mogen fluiten. John Blankenstein floot de meeste duels, negen. Ruud Bossen staat zondag voor zijn eerste.

John Blankenstein wordt op de voet gevolgd door Job Mutters, Charles Corver en Dick Jol die ieder 8 keer De Klassieker floten. Van het huidige actieve arbitersgilde kregen slechts Jol (8 keer), Roelof Luinge (5 keer) en René Temmink (1 keer) een Ajax - Feyenoord toegewezen.

De Zuid-Hollander floot al 'zijn' Klassiekers tussen oktober 1989 en 12 februari 1995 en in die wedstrijden sloeg de balans duidelijk door in het voordeel van Ajax. De Amsterdammers wonnen zes van de negen duels onder zijn leiding, speelden er twee gelijk en verloren slechts eenmaal. ,,Laten ze het in Rotterdam maar niet horen!", lacht Blankenstein na het horen van de cijfers. ,,Ik sta er van te kijken dat het nog negen Klassiekers zijn. Daar zitten een paar Super-Cupwedstrijden bij zeker? Ja, dat dacht ik al. En ook veel grote uitslagen. Ik herinner me nog een 4-0 en 5-0 voor Ajax. Ik weet ook dat ik de wedstrijd in een week twee keer floot. We zaten dun in de scheidsrechters en toen raakte nog iemand ziek of geblesseerd. Dus was ik weer aangewezen."

Blankenstein vindt de Klassieker een speciaal duel. ,,Ik ben er ook best trots op dat ik hem negen keer heb gefloten. Het is wel een eer als je die fluiten mocht en mag. Van oudsher is het toch dé wedstrijd. Die staat als een huis, de beleving daarbij is ook niet te vergelijken met een wedstrijd in het buitenland. Komt ook omdat het de grootste stad van Nederland tegen de een-na-grootste stad van Nederland is. Dat is volgens mij de strekking van de gevoelens die loskomen bij Ajax - Feyenoord. Het is het gevecht om de stedelijke landstitel", aldus een enthousiast ex-arbiter. ,,Daarom zal PSV, wat ze ook presteren, nooit kunnen tippen aan dat karakter. Komt niet door club, maar door Eindhoven. Vroeger zaten de beste spelers bij Ajax of Feyenoord."

Blankenstein zag wel drie verschillende stadions: De Meer, De Kuip en het Olympisch Stadion. Op één na werden alle edities van De Klassieker in Amsterdam of Rotterdam gespeeld. Alleen op Bevrijdingsdag 1951 speelden beide ploegen vriendschappelijk tegen elkaar in Middelburg.

De coaches met wie Blankenstein te maken had, waren Leo Beenhakker en Louis van Gaal. Ook hen kan de scheidsrechter nog goed herinneren. ,,Van Gaal was geen makkelijke als 't niet naar zijn zin ging. Hij ging altijd heel diep. Wilde precies weten waarom een bepaalde fout was gemaakt. Ja, dat wist ik natuurlijk ook niet meer. Het was een momentopname. Beenhakker was een heel ander soort mens. Eigenlijk heel nonchalant. Maar ze waren geen van beiden vervelend."

De trainer die de meeste keren als coach op de bank zat bij een aflevering van De Klassieker, was Jack Reynolds. Reynolds coachte Ajax 24 keer (waarvan 1 vriendschappelijke wedstrijd). Willem van Hanegem heeft bij Feyenoord 10 Klassiekers als coach op zijn naam staan. Reynolds won met Ajax 10 keer, speelde 5 keer gelijk en verloor 9 keer met een doelsaldo van 56 voor en 43 tegen. De respectieve cijfers voor Van Hanegem zijn: 3 keer winst, 1 keer gelijk en 6 keer verlies met 12 doelpunten voor en 29 tegen.

Voor Ronald Koeman, die het duel acht keer als Ajacied en vijf keer als Feyenoorder speelde, wordt het zijn vijfde Klassieker als trainer van Ajax. Daarin verloor hij één keer van de Rotterdammers. Dat was in de meest recente Klassieker, de halve finale van de Amstel Cup. Na een 0-0 ruststand ging Ajax met 1-0 de boot in door een treffer van Paul Bosvelt.

Blankenstein kan zich een foutje nog herinneren. ,,Het was in 1994. Peter van Vossen speelde bij Ajax. Hij kwam het strafschopgebied binnen en werd aangetikt door Van Gobbel. Ik zag er geen penalty in, maar de hele wedstrijd had ik toch het idee dat ik het verkeerd had. Dan hoop je maar dat het niet bepalend blijkt voor de eindstand. Ajax verloor met 1-2 en het was dus wel bepalend. Dat voorval zie ik nog zo voor me."

Komende zondag fluit Ruud Bossen zijn eerste Klassieker. Blankenstein heeft wel een advies aan zijn jonge vakgenoot: ,,Je moet in elk geval niet anders gaan fluiten dan je normaal doet. Dat je omdat het een bijzondere wedstrijd is, opeens iets anders gaat verzinnen. Verder moet je als scheidsrechter een beetje mazzel hebben. Ik was in elk geval dolbij als De Klassieker zonder problemen verliep. Gewoon je vertrouwde potje fluiten."

Bekijk in PDF-formaat de stistieken van alle wedstrijden.

Statistieken & research: Jacob Bergsma en Evert Vermeer