Menu
De Klerk kiest voor Canadees avontuur

De Klerk kiest voor Canadees avontuur

Bob de Klerk (49) verlaat Ajax. De trouwe jeugdtrainer gaat naar Canada, waar hij Aron Winter bij zijn nieuwe club Toronto FC gaat assisteren. Sinds 2002 was De Klerk aan Ajax verbonden. De afgelopen anderhalf jaar deed hij samen met Ajax’ nieuwe hoofdcoach Frank de Boer de A1 van Ajax.

De wereld van De Klerk gaat er vanaf eind januari letterlijk heel anders uitzien. Zijn werkterrein Amsterdam verruilt hij vanaf dat moment voor Toronto waar hij een driejarig contract heeft getekend. In aanloop zijn eerste seizoen (eind maart start de competitie, red.) zal hij vooralsnog echter weinig in Canada zijn. ,,Eind deze maand ga ik naar Toronto, maar al snel zullen we daarna met het team naar Turkije gaan om ons voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Vervolgens doen we aan een toernooi in Florida mee, waarna we eind maart onze eerste wedstrijd in de Major League Soccer spelen.”

De Klerk beleefde in 2002 een geweldige entree bij Ajax. Na zijn overstap van de amateurs van Blauw Wit was hij als coach van de zaterdagamateurs van Ajax direct succesvol in zijn eerste seizoen. Met de amateurs promoveerde hij destijds naar de hoofdklasse. ,,Toen speelden we dat seizoen erna met drie Ajax-teams in de toenmalige Amstel Cup. Geweldig toch?” Een ander hoogtepunt beleefde De Klerk in het seizoen 2004-2005 toen hij Ajax Zaterdag naar de districtsbeker voor amateurs leidde.

De Klerk (tweede van links) naast De Boer, met wie hij tot eind 2010 bij Ajax A1 samenwerkte. De Klerk (tweede van links) naast De Boer, met wie hij tot eind 2010 bij Ajax A1 samenwerkte.

In de zomer van 2007 maakte De Klerk de overstap naar de jeugdopleiding van Ajax. Daar werkte hij samen met achtereenvolgens met Sonny Silooy (A1), Aron Winter (Jong Ajax) en Frank de Boer (A1). Vanuit de samenwerking met Winter ontstond destijds ook het goede gevoel waardoor hij hem nu gaat assisteren in Canada. ,,Net als met de andere trainers heb ik ook met Aron destijds geweldig samengewerkt. Dat was voor mij ook een reden om ‘ja’ tegen deze nieuwe uitdaging te zeggen. Al heb ik er wel goed over moeten nadenken, want Ajax blijft mijn club. Na veel wikken en wegen heb ik uiteindelijk voor de uitdaging in het buitenland gekozen. Zowel op voetbaltechnisch als op maatschappelijk gebied.”

De Klerk kijkt erg uit naar zijn nieuwe baan aan de andere kant van de wereld. ,,Met mijn Ajax-achtergrond wil ik daar als assistent van Aron mijn voetbalvisie overbrengen. Qua fitness en fysiek lopen ze in Canada voorop, maar juist op technisch/tactisch gebied valt er veel te winnen. Daar gaan Aron en ik ons de komende jaren volledig voor inzetten. Uiteraard blijft Ajax ook in Canada mijn club. Ik zal altijd van Ajax en Amsterdam blijven houden.”

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst