Menu

De knop moet om naar Utrecht

Utrecht-uit. Dit altijd beladen duel staat ingeklemd tussen Arsenal - Ajax en Ajax - Arsenal. Maar ook na het succes in Londen en het filosoferen over de mogelijkheden voor komende woensdag, mag de wedstrijd tegen FC Utrecht niet over het hoofd worden gezien. Een keer eerder dit seizoen zat Ajax in dezelfde situatie. Feyenoord-uit was het duel tussen de Rosenborg-dubbel.

Die Klassieker won Ajax met 1-2 . De Amsterdammers leverden daarmee het bewijs dat de knop van Europees voetbal zo naar nationaal voetbal om kan worden gezet. Ook in de andere competitiewedstrijden na een Champions-Leagueduel in den vreemde ging het redelijk. Alleen thuis tegen NAC liep Ajax tegen puntverlies op. Dat was na de domper in Milaan toen Crespo een kwartier voor tijd scoorde.

De shirts van Utrecht en Arsenal ontlopen elkaar niet veel, de kleuren zijn in elk geval eender. Maar in de Domstad heeft Ajax het altijd moeilijk. Vorig seizoen verloor Ajax met liefst 3-1. Een jaar eerder was het 2-1 - toen werd Grim onterecht met een rode kaart weggestuurd - en ook in het seizoen 1999-2000 verloren de Amsterdammers met 3-1. Voor de laatste winst van Ajax moeten we terug naar augustus 1997, toen werd het maar liefst 1-7. Richard Witschge en Litmanen zijn de enigen uit de huidige selectie die destijds ook op het veld stonden.

FC Utrecht kent momenteel zware tijden. De financiële misère slaat ook daar hard toe en de ploeg van trainer Foeke Booy moet in de wedstrijden proberen daar niet aan te denken. Dat lukte afgelopen zaterdag aardig. RBC werd door een doelpunt van Dirk Kuyt geklopt. Kuyt is dit seizoen van grote waarde voor zijn team. De spits scoorde tot nu al negen maal en bezet met dat aantal, dat ook door Mido en Buffel werd geproduceerd, de derde plaats in het topscorersklassement. Mede dankzij zijn scoringslust prijkt FC Utrecht nog in het linkerrijtje met 28 punten uit 19 duels.

In de thuiswedstrijd tegen de FC Utrecht bleef Ajax overeind en won met 3-1. Vorig seizoen wonnen de Amsterdammers de beker dankzij een golden goal van Zlatan.

Blessures

Tomas Galásek spierblessure rechterbovenbeen, twijfelgeval,
Johnny Heitinga revalideert in Zeist van voorste-kruisbandoperatie linkerknie,
Jari Litmanen achillespeesblessure links,
David Mendes da Silva herstelt van peesontsteking rechterenkel,
Victor Sikora revalideert van een meniscusoperatie aan zijn rechterknie,
Maarten Stekelenburg gips linkerpols in verband met een scheurtje in een handwortelbeentje,
Henk Timmer verrekking linkerenkelband,
Rafael van der Vaart herstelt van spierscheuring linkerbovenbeen,
Wamberto gips in verband met breuk middenvoetsbeentje linkervoet.