Menu

De laatste kopbal

"Die is voor Bep," zegt Bob Haarms. Hij bedoelt de laatste kopbal. Vanachter het doel gooit de assistent-trainer een serie ballen richting Cristian Chivu. De Roemeen moet de bal tussen de palen zien te koppen. Tussendoor rent hij terug naar de pilon die staat opgesteld bij de penalty-stip. De tiende, de laatste, kopbal scoort hij in duikvlucht. 'Die noemen wij de Bep Bakhuys', vertelt Haarms. 'Naar de voetballer die op deze manier een beslissend doelpunt maakte in een interland.'

In de laatste fase van hun herstel komen de spelers niet uit onder de training van Haarms. Als bekend wordt dat ze met de assistent-coach gaan trainen laat de gedachte ze niet meer los. Trainen met Bob betekent loodzware oefeningen uitvoeren. Elke dag een schepje er bovenop. Net zolang tot de trainer het sein groen geeft. De jongens dollen er elkaar over in de kleedkamer.

Chivu weet nu waarom. De training is loodzwaar. Hij lijdt zichtbaar. Maar ook de Roemeen weet dat als hij deze training doorstaat hij zich weer bij de groep kan aansluiten. Net als Tim de Cler en Jan van Halst, die vorige week door Haarms onder handen genomen.

Het arsenaal aan oefeningen van Bob Haarms lijkt onbeperkt. En is inmiddels beroemd. Wereldberoemd, misschien wel. Al meer dan dertig jaar neemt de assistent-trainer de Ajacieden onder handen.

Voor Chivu is dit zijn eerste Bobby-training. Na afloop zit hij onder de modder. Het zweet parelt van zijn voorhoofd. Tot overmaat van ramp was het ook nog hard gaan hagelen.

Met een glimlach bedankt de Roemeen zijn 'kwelgeest'. 'Dit was een mooie training,' zegt Haarms met een glimlach. 'Bep moest eens weten.'

Deze week verschijnt er een video over Bob Haarms. In een rondleiding door het inmiddels afgebroken Ajax-stadion de Meer maakt de trainer ons deelgenoot van zijn herinneringen. Vrijdag besteed Sportpaleis de Jong, het sportprogramma van de VPRO, aandacht aan Haarms terwijl hij 'slachtoffer' Van Halst onderwerpt aan het 'vest', een met zandzakken verzwaard trainingsvest.