Menu
'De lat ligt nu nog hoger'

'De lat ligt nu nog hoger'

Voorafgaand aan iedere thuiswedstrijd heten Edwin van der Sar en Frank de Boer de fans welkom in de Amsterdam ArenA. Beurtelings schrijven de directeur marketing en hoofdcoach van Ajax een persoonlijk voorwoord in het programmaboekje Ajax Kick Off. Bij Ajax - Roda JC bijt Van der Sar het spits af.

Van harte welkom bij Ajax. Vanavond spelen wij de eerste thuiswedstrijd van het seizoen 2013-2014, in de Amsterdam ArenA tegen Roda JC.

Jullie zijn op deze plek in de Kick Off een voorwoord van onze hoofdtrainer Frank de Boer gewend, maar vanaf nu gaan Frank en ik elkaar hier aflossen.

Het is voor veel mensen nog vakantie, maar als je kijkt naar de kaartverkoop dan is het stadion vanavond zeer goed gevuld. Dat Ajax al meerdere jaren op rij ruim 42.000 seizoenkaarten verkoopt, is iets om trots op te zijn. Met de uitbreiding van de tribunes in de gracht kan het zelfs zijn dat we dit jaar een record gaan breken. Ongeacht of dat gaat lukken, wil ik de trouwe seizoenkaarthouders hierbij nog even noemen. Jullie zijn zeer belangrijk voor ons.

Op een paar wijzigingen na is de selectie van Frank en zijn staf intact gebleven. Daardoor ligt de lat bij ons als regerend landskampioen nog hoger. Dat er druk is hoort bij Ajax, daar zitten we niet mee. Ik ben wel benieuwd hoe de, nog steeds erg jonge, selectie hiermee omgaat. Want dat deze ploeg goed kan voetballen is al vaak genoeg bewezen. Afgelopen weekeinde bij de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal was duidelijk dat er in elk geval ook mentale veerkracht is. Nadat we op 2-0-achterstand waren gekomen, wisten we met 3-2 te winnen. Dat lukte ons enkele maanden geleden in de bekerwedstrijd tegen AZ niet. Ik was daarom extra blij dat de schaal uiteindelijk werd binnengesleept. Het is geen ramp als je zo’n wedstrijd verliest, maar elke prijs telt. Niet iedereen beseft dat. Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat zodra een voetballer eenmaal gestopt is, meerdere malen wordt uitgelicht wat hij gewonnen heeft.

Vanavond staat ons een tegenstander te wachten die de afgelopen jaren grillig heeft gepresteerd. Maar dat zegt niks over deze wedstrijd. Want als je het seizoen moet openen met een uitwedstrijd tegen de kampioen, heb je weinig tot niks te verliezen. En juist die ploegen kunnen het Ajax lastig maken. Wat mij betreft is het snel 20.00 uur en gaan we beginnen. Want de oefenwedstrijden en de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal waren leuk, de Eredivisie is voor Ajax natuurlijk belangrijker.

Over ruim twee weken een voorwoord van Frank, voorafgaand aan de Klassieker. Hopelijk zijn de eerste zes punten dan al binnen. Dan liggen we op koers voor onze doelstelling om weer kampioen te worden. Vanavond moeten de eerste drie gepakt worden.

Ik wens jullie heel veel plezier bij Ajax - Roda JC.

Edwin van der Sar

Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst