Menu
De leerzame lessen van Jaap Stam

De leerzame lessen van Jaap Stam

Het is deze week een vertrouwd gezicht in Oostenrijk. Na afloop van iedere training neemt Jaap Stam (40) een groepje verdedigers onder zijn hoede voor een extra individuele training. Ajax.nl vroeg drie jonge verdedigers naar hun ervaringen met Stam. ,,Hij weet wat er gevraagd wordt in de top.”

Tijdens het WK van 1998 in Frankrijk trainde het toenmalige verdedigingsduo van Oranje dagelijks op een trainingsveld naast een enorme rots. Op het trainingscomplex van AS Monaco in Monte Carlo schaafden Jaap Stam en Frank de Boer met het Nederlands elftal aan hun WK-vorm. Exact vijftien jaar later staan ze deze week weer samen op een trainingsveld tussen hoge bergen ingeklemd. Nu in het Oostenrijkse Neustift in de rol van hoofdcoach en ‘defensiespecialist’ van Ajax.

Net als in 1998 is de rolverdeling ook nu glashelder. Toenmalig aanvoerder De Boer is de onbetwiste eindverantwoordelijke, terwijl Stam aan zijn zijde observeert en waar nodig ingrijpt of bijstuurt. Dit tot genoegen van de verdedigers op het trainingsveld, die de lessen van Stam gretig tot zich nemen. ,,Jaap Stam brengt ongelofelijk veel ervaring op het allerhoogste niveau met zich mee. En die ervaring probeert hij zo goed mogelijk met ons te delen”, zegt de 20-jarige Stefano Denswil. ,,Hij leert ons om meedogenloos te zijn als je oog in oog met een spits staat. Je zag het vroeger al op televisie. Hij straalde altijd iets uit van: die bal blijft bij mij of die bal wordt van mij. Als verdediger moet je gewoon laten zien dat je er bent en de overtuiging hebben dat er niemand langs je komt.”

Jaap Stam instrueert de verdedigers tijdens de training in Oostenrijk. Jaap Stam instrueert de verdedigers tijdens de training in Oostenrijk.

Dico Koppers (21) heeft deze week in Oostenrijk al een aantal dingen van de 67-voudig international opgestoken. Net als twee seizoenen geleden - toen Stam ook al eens als individuele trainer aan Ajax verbonden was - grijpt Koppers de masterclass van de voormalig verdediger van Manchester United en AC Milan met beide handen aan. ,,Hij weet wat er gevraagd wordt in de top. Vanuit die ervaring heeft hij me tijdens de trainingen al wat dingen aangereikt die heel handig zijn voor een verdediger. Een paar dagen geleden nam hij wenden en keren onder de loep. Dat zijn echte ‘voetbaldingen’ die hij dan met je bespreekt. Hij kan alles heel goed uitleggen en geeft telkens aanwijzingen wat beter kan. Het is goed om hem erbij te hebben”, aldus de linksback die vorig seizoen op huurbasis voor ADO Den Haag uitkwam.

,,Hij pakt ons als verdedigers bij de nek en weet precies wat hij moet doen”, zegt Joël Veltman (21) over Stam. ,,Toen hij in het seizoen 2006-2007 een jaar voor Ajax speelde heb ik dat als jeugdspeler heel bewust meegemaakt. Het was mooi om hem toen van een afstandje in actie te zien. Nu loopt hij hier iedere dag rond. Je zou hem continu kunnen bevragen als je zou willen. Het meeste leer ik echter als ik direct tijdens de training te horen krijg wat er goed of fout gaat. Stel dat Danny Hoesen me tijdens de training passeert dan is het prettig als Stam gelijk zegt wat ik anders had moeten doen. Bij een volgende actie kan ik dat dan gelijk in praktijk brengen.”

Denswil vult aan: ,,Hij geeft ons echt heel waardevolle tips over hoe je een aanvaller het beste kunt afstoppen. Maar ook zaken als hoe je je armen moet gebruiken of hoe je als verdediger moet staan bij een hoekschop. Het geeft een goed gevoel als je bij het volgende actie dan wél goed staat. Ik heb tijdens deze trainingsweek al veel met Jaap Stam gesproken over het verdedigen. Het mooie is dat het van twee kanten komt. We kunnen altijd bij hem terecht met vragen, maar hij zoekt ons ook op om te zeggen wat goed gaat en beter kan. Als voormalig topverdediger weet hij dat als geen ander. ”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst