Menu
De lef van Louis brengt Ajax de glorie

De lef van Louis brengt Ajax de glorie

Jaap Visser van Kick uitgevers (de boekenpartner van Ajax) schrijft elke week een blog over de geschiedenis van Ajax. Deze week gaan we terug naar 24 mei 1995, wanneer Ajax in Wenen het hoogste punt van Europa bereikt.

Opmerkelijk kalm zit Louis van Gaal in het studiootje van de NOS te keuvelen met Kees Jansma. Het is amper 3 kwartier voor de Champions League-finale in het Ernst Happel Stadion en de televisiepresentator zegt tegen de Ajax-trainer: 'Goh Louis, wat ben je ontspannen, je zit erbij alsof je geniet.'

Dat doet Van Gaal ook. 'Ach', zegt Louis, 'ik kan er nu weinig meer aan veranderen Kees, dus ik kijk en geniet.'

Dan gaat het over de opstelling: Ronald de Boer als midvoor, in plaats van Patrick Kluivert of Nwankwo Kanu. Waarom? De Ajax-puzzel van Van Gaal was toch af toen Louis het puzzelstukje Ronald de Boer rechts op middenveld legde en daar het stuk Frank Rijkaard weghaalde en naar achteren schoof? Van Gaal legt uit dat het beter is voor de balans tussen rechts- en linksbenigen in het elftal dat De Boer weer eens voorin staat. Hij heeft namelijk linkspoot Edgar Davids opgesteld.

'Met massaro erbij zal Milan meer een team zijn'

Milan minder voorspelbaar
Voordat Van Gaal zich weer bij zijn elftal voegt, wil Jansma nog weten wat het niet meespelen van Dejan Savicevic betekent. 'Dat betekent dat Milan minder onvoorspelbaar is', zegt Louis en hij legt uit waarom. De geniale Montenegrijn doet soms onverwachte dingen, dus zonder Savicevic weet de tegenstander eerder waar hij aan toe is. Daniele Massaro speelt en dat is volgens Van Gaal niet per se een verzwakking. 'Want die speelt echt in dienst van het elftal. Met Massaro erbij zal Milan meer een team zijn.'

Finale meer spannend dan mooi
Nou en of. De houder van de Champions League-trofee staat in Wenen als een huis. Ajax zwoegt en zoekt naar een open deurtje om er binnen te kunnen dringen. Dat lukt niet, trainer Fabio Capello heeft de boel hermetisch afgesloten. Ajax wordt er onrustig van. In de groepsfase is weliswaar 2 keer van de Europese kampioen gewonnen, maar Milan heeft zich in de knock-out-fase van het toernooi weer in vorm gespeeld.

'Vlak voor tijd puntert de pas achttienjarige Kluivert de Amsterdammers naar de glorie'

Zij het wel dankzij de verrassende ingevingen van Savicevic en zonder zijn spelbepaler toont Milan zich weinig creatief. Al met al is de 40e finale van het belangrijkste Europese bekertoernooi meer spannend dan mooi.

Ajax de bovenliggende partij
Maar dan gaat Van Gaal wisselen, tot twee keer toe een aanvaller voor een middenvelder. Kanu vervangt Clarence Seedorf, Kluivert de tegenvallende Jari Litmanen. De Fin, tot dan toe Ajax’ uitblinker in de Champions League, zal later verklaren dat hij zich op de finaledag lamlendig voelde vanwege een stevige hooikoortsaanval.

De lef van Louis helpt zijn ploeg over een dood punt heen. Ajax wordt de bovenliggende partij in de worsteling in Wenen en vlak voor tijd puntert de pas achttienjarige Kluivert de Amsterdammers naar de glorie.

De sliding van Franco Baresi (6) is te laat gekomen, Patrick Kluivert puntert Ajax naar de 1-0-overwinning op AC Milan.
De sliding van Franco Baresi (6) is te laat gekomen, Patrick Kluivert puntert Ajax naar de 1-0-overwinning op AC Milan.

Lees ook: Navajo Bakboord naar Heracles Almelo

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Beeldarchief Ajax