Menu

De Lutte: (11): Chivu is positief

Chivu is een van de spelers die het meest opvalt tijdens het trainingkamp in de Lutte. Hij is fit, vrolijk en is een heuse aanvoerder. Na een zware week in de voorbereiding op het nieuwe seizoen, is de captain uiterst tevreden over de vorderingen die zijn team maakt.

De Roemeen is een van de meest fitte spelers in de groep. Net als de meetse Ajacieden, heeft hij tijdens zijn vakantie zijn conditie op peil gehouden. Chivu: ,,Ik heb een beetje getraind, niet te veel. Ik wilde voornamelijk uitrusten, want het komend seizoen wordt zwaarder dan het afgelopen seizoen. We spelen Champions League en de verwachtingen zijn hoog. Ik heb geprobeerd het nuttige met het aangename te combineren. Na een lange vakantie is het wel nodig om een goed trainingskamp te doen. Hier in de Lutte hebben we de perfecte ambiance om als team te groeien, in fysiek opzicht, in technisch opzicht, eigenlijk in elk opzicht."

Het trainingskamp was zwaar. Er werd hard getraind, zowel conditioneel als met de bal. Maar niemand klaagt. ,,Tegen het eind van de week is de groep vermoeid, zowel geestelijk als lichamelijk. Ondanks de vermoeidheid, doet iedereen erg zijn best in de wedstrijden, ook al is het tegen amateurs. Er zijn geen irritaties, behalve een schop op de training die misschien net iets te hard is. Maar dat is normaal. We zijn erg close met elkaar, hebben veel lol.”

,,Het is moeilijk na twee weken al te zeggen hoever van topfit we zijn. In fysiek opzicht zijn we verder, iedereen voelt zich goed, maar we hebben wedstrijden nodig om op topniveau te komen. Wedstrijdritme is erg belangrijk. Tot nu toe speelden we alleen tegen amateurs, pas als we tegen goede tegenstanders spelen kunnen we zien hoe ver we zijn.”

Chivu bespeurt een duidelijke progressie in zijn team. ,,Ik merk dat we als team gegroeid zijn. We hebben meer ervaring en de balcirculatie is veel sneller dan vorig jaar. Ik zie deze week dat iedereen weet wat hij moet doen, dat is erg positief. Het is belangrijk dat de groep grotendeels hetzelfde is gebleven ten opzichte van vorig seizoen. We hebben toen met zijn allen heel hard gewerkt, maar nu moeten we een grotere stap maken en onszelf nog meer verbeteren. Ook al zijn we jong, we hebben meer ervaring gekregen door het winnen van prijzen. Nu wordt het tijd om Europa te laten zien wat we kunnen. Ik kijk er erg naar uit. Ik heb nog nooit in de Champions League gespeeld, maar ik denk dat we ons veel kunnen verbeteren. Ik hoop dat we in dat toernooi groeien. Als team zijn we beter en het zelfvertrouwen is groot”, licht de Ajacied toe.

Chivu gedraagt zich tijdens het kamp als een echte aanvoerder. Hij bekommert zich om de spelers met een lichte blessure, staat geduldig handtekeningen uit te delen en gaat water halen voor een meisje langs de kant die zich niet goed voelde. ,,Iedereen is moe en wil rusten. We moeten omgaan met het harde trainen. Ik probeer mezelf daarin te helpen, de andere spelers, maar ook de supporters. We moeten het samen doen, het is geen individuele sport. Dat heeft niet zoveel met het aanvoerdersschap te maken, maar meer met persoonlijke interesse. Ik ben geinteresseerd in mijn medespelers, hoewel het mijn taak is om dingen in goede banen te leiden, zowel tijdens het voetbal als daarbuiten."

De aanvoerder en de trainer praten samen over het team. Tot nu toe zijn die gesprekken allemaal positief geweest. Chivu: ,,Koeman is blij met het werk dat we hebben gedaan. Hij kan, net als iedereen, zien dat we veranderd zijn, dat we beter zijn. Koeman is erg tevreden, ik ook. Tot nu toe is alles positief.”