Menu

De Lutte (12): Wormhoudt houdt fysieke gesteldheid spelers nauwlettend in de gaten

Hét doel van het trainingskamp in De Lutte is natuurlijk de Ajacieden klaarstomen voor de komende competitie. Belangrijk aspect daarin is de conditie van de spelers. Conditietrainer René Wormhoudt controleert dit proces en vertelt wat meer over zijn vak.

Op de tweede training van het seizoen is bij de Ajacieden een shuttle-run test afgenomen om te kijken hoe, in fysiek opzicht, de spelers zijn teruggekomen van hun vakantie. De resultaten van deze test en een meting van het vetpercentage geeft een indicatie hoe de Ajacieden ervoor staan. ,,De resultaten zeggen niet alles, maar wat je zelf al waarneemt zie je vaak wel terug. Het is meer een bevestiging van wat je vermoedt", vertelt Wormhoudt.

Het begrip ´conditie´ bestaat volgens Womhoudt uit een verzameling van vijf aspecten: kracht, snelheid, uithoudingsvermogen, lenigheid en coördinatie. ,,Veel mensen zien conditie als uithoudingsvermogen, maar deze vijf hangen nauw met elkaar samen. Zo heb je bijvoorbeeld kracht nodig voor je startsnelheid. Daarnaast heb je om te voetballen een bepaald soort conditie nodig. Tijdens een wedstrijd bijvoorbeeld loop je geen dertig minuten in hetzelfde tempo. Daarom laat ik de spelers niet zoveel duurlopen doen en kies ik liever voor een crossloop met heuveltjes."
Per training krijgen twee Ajacieden een hartslagmeter om. De meters rouleren, er zal geen speler twee keer worden gemeten. Wormhoudt: ,,Zo kunnen we zien of we de intensiteit van een training goed hebben ingeschat. Donderdag, tegen U.D., kreeg iedereen een hartslagmeter om. Dan kijken we wat de intensiteit van een oefenwedstrijd is, hoe de hartfrequentie is en hoe lang op een bepaald niveau wordt gespeeld. Er is natuurlijk wel een verschil tussen verschillende posities. Ook spelen sommigen tactischer dan anderen."

Wormhoudt overlegt continu met de technische en medische staf. Ook wordt constant naar de groep gekeken of wat de staf wil, wel kan. ,,Soms blijkt zelfs tijdens een training dat het te zwaar is bijvoorbeeld, dan passen we het programma op dat moment meteen aan. Ook laten we bewust spelers uit een training om ze wat rust te gunnen."

De hitte heeft zeker invloed gehad op de trainingen. ,,Soms hebben we een training ingekort, soms hebben we delen weggelaten. Ondanks dat hebben we toch hard kunnen trainen. Ik denk echter niet dat de hitte ten koste van het conditionele niveau is gegaan", vermoedt de hersteltrainer.

Wie een regelmatige bezoeker is van de trainingen, is waarschijnlijk opgevallen dat Wormhoudt veel aan krachttraining doet op het veld. ,,Ik doe veel aan rompkracht", licht hij toe. ,,Ik wil dat dit seizoen volhouden. Want als je in zes weken sterke spieren opbouwt, is het merkwaardig als je daar de rest van het seizoen niets meer mee zou doen. Voor een aantal spelers kan het ook preventief werken tegen lies- en rugblessures als ze sterke buikspieren hebben."

Wormhoudt wil zorgen dat de trainingen niet eentonig worden. ,,Mijn manier van werken is variëteit. Ik houd niet van een standaard warming-up. Ik kies voor een veelzijdige benadering waar beleving in zit. Daarom zitten er veel voetbalmomenten in mijn warming-up. Maar die veelzijdigheid is een middel, geen doel op zich." Tevens is de hersteltrainer een voorstander van stretching. ,,Ik pas het veel toe, korte momenten van drie tot zes seconden komen steeds terug."

Het moment wanneer de spelers fit moeten zijn is het Amsterdam Tournament. Wormhoudt: ,,Dan moeten we er staan. De derde voorronde Champions League is het richtpunt. Maar mocht tijdens het Tournament blijken dat nog niet iedereen fit is, dan maak ik me geen zorgen. Dan hebben we nog ruim een week om diegene klaar te stomen."