Menu

De Lutte (18): Mitea gaat het beter begrijpen

Nicolae Mitea is ongeveer een jaar in Nederland. Het begin verliep wat stroef voor de Roemeen omdat hij vanwege de taal lang niet alles begreep. Landgenoot Bogdan Lobont was een welkome hulp bij ongeveer alles wat Mitea deed of moest doen in Nederland. Nu gaat het al een heel stuk beter met de kleine linksbuiten. Zijn Nederlands wordt beter, zijn Engels ook, en dat maakt dat Mitea het een stuk makkelijker heeft dan een jaar geleden.

,,Het gaat heel goed”, antwoord Mitea desgevraagd. ,,Veel beter dan vorig jaar. Nederlands vind ik een erg moeilijke taal, maar het is belangrijk om te leren want alle besprekingen zijn in het Nederlands. Maar mijn Engels is ook heel wat verbeterd omdat de meeste spelers in de kleedkamer Engels spreken. Aan het begin van het seizoen moest Bogdan álles voor me vertalen. Nu helpt hij me nog steeds, maar meer en meer begrijp ik het zelf.” Instemmend knikt de doelman, die ook nu naast Mitea heeft plaatsgenomen.

Mitea liet zich eind vorig seizoen opereren aan de spier in zijn buik die hem toen al een tijdje parten speelde. ,,Na de operatie heb ik een programmaatje mee gekregen om aan te sterken. Dat heb ik gedaan, een keer per dag.” De tijd die hij in zijn zes weken lange vakantie overhad, bracht hij door met zijn familie aan de Zwarte Zee. ,,Ik heb genoten van de vakantie, vooral van het mooie weer”, lacht hij terwijl hij naar de donkere wolken aan de Twentse hemel kijkt.

Het trainingskamp bevalt de linksbuiten. ,,Het is normaal om na een lange vakantie hard te trainen. In het begin van de voorbereiding is het altijd even zwaar, maar het hoort erbij. Ik vind dat ik tot nu toe redelijk heb gespeeld, maar ik kan nog beter. We zijn pas aan het begin van de voorbereiding, dus alles kan nog beter.”

,,Ik hoop dat ik komend seizoen fit en gezond blijf”, vertelt Mitea als naar zijn doel voor komend seizoen wordt gevraagd. ,,En dat we weer goede resultaten behalen met het team, misschien nog wel beter. Ik zal vechten voor mijn positie als linksbuiten en doen wat het beste is voor het team”, klinkt het overtuigd.

Naast Bogdan Lobont, heeft Mitea nog iemand in de selectie die hem zoveel mogelijk probeert te helpen. Yannis Anastasiou deelt met de Roemeen een kamer en in De Lutte is het tweetal vaak samen te zien. Tijdens de training vrijdagochtend vormden zij een duo tijdens alle oefeningen die René Wormhoudt met de technische staf had bedacht. Voordat ze een oefening moesten beginnen, legde Anastasiou nogmaals uit wat de bedoeling was en maakte hij Mitea duidelijk naar hem te blijven kijken. ,,Anastasiou zegt veel goede dingen”, zegt Mitea. ,,Het is goed om naar hem te luisteren, want hij heeft veel ervaring. Zo zegt hij bijvoorbeeld dat ik in het veld geconcentreerd moet blijven. Maar ook dat ik dat in het dagelijks leven moet zijn, meer geconcentreerd. En daarbij is het delen van een kamer met hem ook goed voor mijn Engels.”