Menu

De Lutte (19): Ajax op bezoek bij Grolsch

Geen training voor Ajax op de vrijdagmiddag. De technische staf was tevreden met de door de selectie geleverde arbeid gedurende het trainingskamp en schotelde de groep een alternatief programma voor. Een onderdeel daarvan was een bezoek aan de Grolsch brouwerij in Enschede, en dat was natuurlijk geen straf voor de Ajacieden die op zijn tijd best van een lekker biertje houden.

De selectie werd in de gloednieuwe brouwerij welkom geheten door een van de directeuren van Grolsch, de heer De Groen. De overeenkomsten tussen Grolsch en Ajax waren onder andere, volgens de heer De Groen, dat ´iedereen verstand heeft van voetbal en iedereen verstand heeft van bier´.

Vervolgens kregen de Ajacieden een rondleiding door de brouwerij van Grolsch, het merk dat al sinds 1617 zich bezig houdt met de edele kunst van het bier brouwen. Een uitleg over het brouwproces volgde en de Amsterdammers kregen de verschillende afdelingen van de brouwerij van de Ajax-sponsor te zien.

Bij het laboratorium van Grolsch was iemand bezig met een gaschromatograaf. ,,Hoe heet dat apparaat, Steven?´´, vroeg Wil Coort aan Pienaar, die het verbazend genoeg redelijk goed kon herhalen. Ook stopte de groep even bij de afdeling waar een groep medewerkers het eindproduct, het bier dus, elke week komt proeven. ,,Dat is hun werk?´´, verwonderde Maarten Stekelenburg zich hardop. ,,Nou ik weet wat ik moet doen als het met het voetballen niet lukt.´´

Na de grote fabriekshal bezichtigd te hebben, waarbij John O´Brien tot zijn genoegen zag dat Grolsch ook het Amerikaanse merk Miller Genuine Draft voor Nederland bottelt, begaf het gezelschap zich naar de bar voor waarschijnlijk het leukste onderdeel: het proeven van de Grolsch-bieren.

In de bar konden de Ajacieden kiezen uit Grolsch Malt, Grolsch Lemon, Premium Pilsner, Lentebock, het speciale Noabar en het toepasselijk genaamde ´Kanon´ met een alcoholpercentage van bijna twaalf. Vrijwel iedereen – niet alle Ajacieden drinken alcohol – probeerden een of twee verschillende biertjes en die smaakten uitstekend. Teammanager David Endt presenteerde de Grolsch brouwerij met een door alle Ajacieden getekende vaan en daarna vertrok de groep weer met de bus, op weg naar een locatie waar het team de rest van de dag op plezierige wijze gaat doorbrengen.