Menu
De Lutte (23): Ajax sluit week goed af tegen Zuidvogels

De Lutte (23): Ajax sluit week goed af tegen Zuidvogels

De laatste wedstrijd van het trainingskamp was niet de beste, vond Ronald Koeman. Het was zichtbaar dat de meeste Ajacieden vermoeid zijn, maar desondanks werd hoofdklasser H.S.V. De Zuidvogels, dat zijn vijfenzeventigste verjaardag vierde met een duel tegen de landskampioen, met 9-0 verslagen.

,,Je ziet vaak dat de laatste wedstrijd van zo’n week niet de beste is”, zei Koeman na afloop. ,,Vaak komt het door de vermoeidheid, vandaag was het ook nog warm. Daarbij was het veld droog, moesten de spelers vaak op de bal wachten omdat die niet lekker door rolde. Maar ik weet hoe het is, ik heb zelf vaak dit soort wedstrijdjes gespeeld.”

Ajax begon voortvarend en trof drie keer doel in tweeëntwintig minuten. In het restant van de eerste helft gebeurde niet veel bijzonders, behalve dat Wesley Sonck uit voorzorg naar de kant werd gehaald. De licht geblesseerde Belg werd vervangen door Steven Pienaar.

Bogdan Lobont, die voor rust speelde, moest een keer optreden toen Zuidvogels gevaarlijk werd. De Roemeense doelman keek terug op een goede week. ,,We hebben heel hard gewerkt. Ik denk dat iedereen beter is geworden.” Sinds twee jaar delen de drie Ajax-keepers een kamer in De Lutte. ,,Daardoor groeit er een goede band. Ook nu vond ik het leuk met Maarten en Hans. We leren van elkaar.” Lobont gaat uit van een eerlijk gevecht tussen de doelmannen om de plaats van eerste keeper voor komend seizoen. ,,Uiteindelijk zal de beste op doel staan.”

Maarten Stekelenburg verving Lobont na rust. Petri Pasanen en Victor Sikora kregen eveneens speelminuten en kwamen in het veld voor Hedwiges Maduro en Maxwell. De Braziliaan mocht de tweede helft uitrusten; hij had zijn werk volgens Ronald Koeman goed gedaan. ,,Maxwell is een genot om naar te kijken. Ik ben heel blij dat hij bij Ajax blijft. Maar een heleboel trainers en clubs in Europa hebben volgens mij wel zitten slapen. Maxwell is een van de topspelers van Ajax en hij wordt ook nog steeds beter.”

Sikora had het liefst alles gespeeld, maar wist van tevoren wat hij kon verwachten. ,,Ik weet dat het heel moeilijk voor mij zal worden bij Ajax. Toch ga ik knokken voor een plaats in de selectie.” De vleugelaanvaller is aangenaam verrast door het hoge niveau van de huidige groep. ,,De jonge jongens passen erg goed bij de selectie. Ze zijn erg leergierig en daarom worden ze heel makkelijk in de groep opgenomen. De EK-gangers zijn er nog niet eens bij. Het niveau zal dus alleen maar hoger worden.” Sikora kijkt uit naar de komst van zijn maatjes. ,,Ik ben benieuwd naar de verhalen die zij zullen vertellen over hun periode in Portugal. Maar dat wil niet zeggen dat ik het nu niet naar mijn zin heb gehad. Het was een erg leuk trainingskamp, heel gezellig.”

Wat tot nog toe opvalt in de wedstrijden tegen de amateurteams, is hoe makkelijk Ajax scoort. Na rust troffen de Amsterdammers zes keer doel en zij hadden zelfs de dubbele cijfers kunnen halen als Yannis Anastasiou niet een penalty gestopt had zien worden door doelman Calvin Ferket. De Griek maakte echter wel drie goals in de tweede helft en bracht daarmee zijn totaal in de vier oefenwedstrijden op dertien. De spits oogde wel vermoeid aangezien hij een van de spelers was die in De Lutte alles speelde en alle trainingen van het begin tot het einde meedeed. Ook was het goed om te zien hoe Anastasiou zich als een mentor opwierp voor de jonge talenten in de selectie.

Ronald Koeman is deze week al wat wijzer geworden, maar de trainer wenste zijn bevindingen nog niet te delen met de buitenwereld. Wel keek terug op een geslaagd trainingskamp. ,,Rasmus Lindgren, Hedwiges Maduro en Urby Emanuelson hebben een goede stap kunnen maken. Ze hebben zich prima staande gehouden. Daarnaast is bijvoorbeeld Nigel de Jong goed bezig en maakte ook Tom de Mul een goede indruk. In Engeland en tijdens het Amsterdam Tournament kunnen we zien of hij klaar is voor een hoger niveau.”

In Engeland wil Koeman toewerken naar een vaster elftal. ,,Er voegen zich maandag vier jongens bij de groep die in het begin nog niet heel veel kunnen meedoen. Misschien dat zij in de tweede wedstrijd inzetbaar zijn. Ik wil graag zo’n groot mogelijke groep meenemen naar Engeland. Maandag na de training wordt bekend wie er allemaal mee zullen gaan.”