Menu

De Lutte (3): De Ridder werkt aan zijn vorm

Daniël de Ridder werkte met zijn zeventien ploeggenoten ? John O´Brien was achtergebleven in het hotel ? een interessante training af op de dinsdagmorgen. Ajax kreeg aanvankelijk een leuke oefensessie voorgeschoteld, met bijzondere loopvormen en veel baloefeningen. Maar het venijn van de training zat in de staart.

Daniël de Ridder beleeft zijn eerste trainingskamp in De Lutte. De rechterflankspeler maakte halverwege vorig seizoen zijn debuut voor Ajax 1 en dit seizoen is de eerste keer dat hij de volledige voorbereiding meemaakt. ,,Ik ben hier vorig jaar een keer in de buurt geweest met Jong Ajax. Maar dit is de eerste keer. Ik had gehoord dat het zwaar was. En het wordt nu inderdaad zwaarder.’’ Om zich alvast een beetje voor te bereiden op de zware trainingsweek, heeft De Ridder in de laatste twee weken van zijn vakantie voor zichzelf getraind. ,,Ik heb veel in de fitness-school gezeten. Tijdens mijn vakantie in Israël ben ik begonnen en eenmaal terug in Amsterdam heb ik dat doorgezet.’’

De training op het mooie veld van SV De Lutte, dat al vanaf april klaargestoomd wordt voor de komst van de Amsterdammers, begon met een uitgebreide serie loopvormen onder leiding van conditietrainer René Wormhoudt. Die liet de voetballers op een bepaald moment een beweging maken die afkomstig leek te zijn van het aerobics en de Ajacieden hadden er de nodige moeite mee. Er klonk luid gelach op uit de groep toen sommige bleken de nodige moeite met de oefening te hebben. ,,Het waren een beetje onnatuurlijke bewegingen, ja’’, grinnikt De Ridder.

Na de loopoefeningen nam keeperstrainer Wil Coort zijn doelmannen apart en was het voor de veldspelers tijd voor de rondo. Bij veel van de selectiespelers keert het balgevoel snel terug want er waren al weer mooie en lange combinaties te bewonderen. In de avond speelt Ajax een oefenwedstrijd, dus nam Ronald Koeman met de koppers en de buitenspelers de corners en vrije trappen door. Nicolae Mitea, Steven Pienaar en De Ridder moesten voor de aanvoer zorgen. Voor de positie van rechtsbuiten komen naast De Ridder ook Tom de Mul en Steven Pienaar in aanmerking. ,,In principe zou je kunnen zeggen dat het voldoende is. Maar wij zijn nog erg jong, dus ik kan me voorstellen dat ze op zoek gaan naar een routinier op die plek’’, zegt De Ridder in een reactie op het feit dat Ajax nog een rechtsbuiten zoekt.

Normaal tijdens het seizoen is de training dan ten einde. Nu, in de voorbereiding, moet de conditie echter ook nog bijgeschaafd worden. Dus eindigde de oefensessie met een pittige sprinttraining. ,,De conditietrainingen zijn niet het leukste, maar het hoort erbij. In de voorbereiding is het een noodzakelijk kwaad’’, vindt de populaire rechtsbuiten. ,,Gelukkig heb ik lichamelijk geen problemen; ik heb nergens last van. En als je even een paar dagen rust hebt gehad, merk je gelukkig dat je fitter wordt.’’