Menu

De Lutte (5): Bikkelen voor Seedorf en De Jong

Nigel de Jong en Stefano Seedorf kregen op het allerlaatste moment de opdracht hun spullen te pakken. Zowel Seedorf als De Jong kwamen net terug van een vakantie in respectievelijk Spanje en Portugal. Over een paar dagen zou de voorbereiding met het tweede elftal beginnen.

Maar Koeman riep de twee onverwacht op voor het trainingskamp van Ajax 1 in De Lutte. Twee spelers van de A-selectie hadden wegens blessures moeten afhaken. Eenmaal in de Lutte genieten ze van het feit dat ze erbij zijn. Ze willen Koeman laten zien wat ze in hun mars hebben.

De Jong heeft weinig moeite met het feit dat hij de jongste is. ,,Het is wel even wennen, maar ik ben altijd de jongste geweest. Vorig jaar bij de A1 en nu bij het tweede. Ik vind het niet erg. Het is bijzonder om met Witschge in de selectie te zitten. Ik keek vroeger altijd naar hem op tv.” Voor Seedorf is het niet de eerste keer dat hij met de A-selectie traint: ,,Voor mij is het niets nieuws, alleen Aron Winter en Richard Witschge kende ik nog niet, verder ken ik iedereen.”

Beide talenten hebben in de vakantie hun conditie wat op peil gehouden. Seedorf ging in Spanje ‘s avonds wel stappen, maar overdag voetbalde hij, evenals zijn maatje De Jong, heel wat uren op het strand. Hoewel ze nog jong zijn, achttien en negentien, beseffen ze beiden dat een goede conditie belangrijk is, want ook in de sportschool werden de spieren getraind. De Jong: “Je moet je conditie wel op peil houden. Het is niet goed om na het einde van een seizoen, als je topfit bent, ineens niets meer te doen.” ,,Hardlopen is niet het leukste wat er is, maar je moet het wel bijhouden”, vult Seedorf aan. De twee vinden het daarom terecht dat zij tot nu toe nog niet voluit trainen en de conditie rustig weer op topniveau kunnen brengen.


Ze slapen niet met elkaar op de kamer. Seedorf deelt een kamer met Tim de Cler, Petri Pasanen is het slapie van De Jong. ,,Natuurlijk vinden we het jammer dat we niet bij elkaar op de kamer liggen, dan hadden we wat kunnen praten over de vakantie en zo, maar met De Cler heb ik het ook heel gezellig. Tim heeft een spelcomputer meegenomen, dus we zitten ‘s avonds op de kamer een beetje te computeren. Ik heb nog geen rare gewoonte van hem ontdekt, maar misschien komt dat nog tegen het einde van deze week!”, grapt Seedorf. Ook De Jong is tevreden met Pasanen, die volgens De Jong ‘heel relaxed’ is. ,,Er zijn sowieso nog geen rare dingen gebeurd. Maar ik denk ook dat dit nog zal komen. Dat is zo met elke groep”, lacht De Jong.


Heel veel tijd om te ontspannen hebben de Ajacieden niet, want de dagen zitten vol met trainingen en wedstrijden. Seedorf: ,,Ondanks het zware programma is het toch gezellig. Je ziet elkaar weer na de vakantie en daarom is het heel goed uit te houden.” Voor De Jong is het zijn eerste zware trainingskamp. ,,Ook al is het zwaar werk, ik geniet er zeker van”, zegt hij met volle overtuiging. Ze worden goed opgevangen door de overige jongens. ,,We zijn een deel van de groep. Vooral met de jonge jongens die er veel zijn, kunnen we het prima vinden. Geen probleem.”, vertelt De Jong, alsof hij er al jaren bij is.

Seedorf hoopt deze week nog speelminuten te krijgen. Hoe eerder hoe beter eigenlijk. De Jong zal het allemaal wel zien, de trainer beslist natuurlijk. De Jong verwacht dat hij na dit trainingskamp een lekker seizoen met het tweede zal spelen. Seedorf hoopt eigenlijk op meer. ,,Ik hoop dat ik erbij blijf, want ik heb vorig laten zien wat ik kan. Nog een seizoen in het tweede spelen, zal ik lastig vinden. Zeker, omdat ik daar vorig seizoen alles al heb meegemaakt.” Hoe dan ook, nu beide jongelingen ruiken aan het eerste van Ajax zullen ze blijven ‘bikkelen’ om een plaatsje in de selectie te veroveren.