Menu

De Lutte (7): Trainingsopbouw

Ajax gebruikt de voorbereidingsperiode voornamelijk om de spelers topfit te laten worden voor het komende seizoen. Daarnaast wordt in de voorbereiding in grote lijnen de basis gevormd van het team. In een trainingskamp is iedereen een week lang bij elkaar, wat de technische staf de gelegenheid geeft extra op de individuen en de groepsprocessen te letten.

Een training is zorgvuldig opgebouwd. In de eerste fase van de voorbereiding wordt veel aan de conditie en kracht gewerkt. Extra aandacht wordt besteed aan de spieren die nodig zijn voor voetballers. Tijdens de eerste paar trainingsdagen worden nog geen een op een oefeningen gedaan, dat is een te zware belasting. Oefeningen in de ruimte en combinaties, passing bijvoorbeeld, krijgen de nadruk. Langzamerhand wordt toegewerkt naar een ritme.

Tijdens het trainingskamp wordt ook aandacht besteed aan persoonlijke training. Een goed voorbeeld zijn de vier ‘minder-getrainden’. Trabelsi en Zlatan kwamen net terug van het WK, De Jong en Seedorf hadden nog niet getraind. De belasting om meteen met de groep mee te doen, zou te zwaar zijn. De vier trainden dus apart om de achterstand in conditie in te halen. Zij zijn intussen klaargestoomd, zodat zij donderdagochtend wel met de groep meetrainden. Waarschijnlijk krijgen zij allen in de wedstrijd tegen Achilles al hun speelminuten.

Individuele aandacht is nodig, want iedereen is verschillend, dus zo ook de lichamen. De een komt sneller terug op het oude niveau dan een ander. Daarbij moeten sommige spelers wat geremd worden, zoals bijvoorbeeld De Jong, en anderen juist gestimuleerd. De Jong is zo gretig dat hij daardoor te snel overbelast zou zijn. Mede om deze reden trainde hij nog apart.

Het tweede aspect van de voorbereiding is de vorming van de basiself. Koeman maakt geen onderscheid in het belang van de trainingen en de oefenwedstrijden. Koeman: ,,De trainingen zijn net zo belangrijk als de wedstrijden. Die wedstrijden zijn ingelast omdat het leuker is om tegen een andere tegenstander te spelen, het is ter afwisseling, een andere trainingsvorm. Voor mijn conclusies kijk ik niet alleen naar wat er in de wedstrijden gebeurd, maar ik trek mijn conclusies na een hele week.”

Na afloop van een training is er voldoende gelegenheid voor de supporters uit de buurt om een handtekening van hun favoriete speler te bemachtigen of om met ze op de foto te gaan. Als iedereen tevreden is, springen de Ajacieden weer op hun fietsje terug, klaar om te eten, te rusten of zich voorbereiden op de volgende wedstrijd.

Achilles is donderdagavond de volgende tegenstander van Ajax. Andre Bergdølmo is hersteld van zijn knieblessure, evenals Andy van der Meyde, die woensdag tegen het einde van de training zijn knie even moest ijzen. Steven Pienaar heeft last van een kuitblessure en zal in Hengelo niet aan spelen toekomen. Het oefenduel begint om 19.30 uur.