Menu

De Lutte (8): De wijzen uit het Oosten

De heer Haulvier, de heer Nijhuis en de heer Schasfoort zijn drie vrijwilligers geboren en getogen in De Lutte. Zij zorgen ervoor dat het veld waar de Ajacieden hun trainingen op afwerken er prachtig bij ligt. De kinderen die komen kijken worden keurig begeleid als het tijd is voor de handtekeningen. De heren werken al zo´n tien jaar als vrijwilliger voor FC De Lutte, want nu ze in de VUT zitten, moeten ze toch wat doen om betrokken te blijven.

De heren doen van alles op het voetbalterrein, ze helpen het clubhuis verbouwen, zorgen dat het toegangspaadje begaanbaar is en verzorgen het gras. Ze hebben zelfs een tribune gebouwd op het clubhuis van de derde klasser. Zelf hebben ze niet gevoetbald, maar kijken naar Ajax waar de Amsterdamse club in hun dorp het trainingskamp heeft opgeslagen, is fantastisch.

Zodra de training begint komen de drie heren ook kijken. Ze hebben inmiddels al heel wat spelers en trainers meegemaakt. Koeman is een favoriet. Haulvier: ,,Het is een rustig kamp vergeleken met andere jaren. Koeman is goed voor de groep, ze zijn al verder dan vorig jaar. De spelers zijn erg vriendelijk voor de supporters, dat is wel eens anders geweest. En die Krol is al eens eerder hier geweest, met die Egyptenaren.” Bestuurder Weda weet dat nog maar al te goed. ,,Krol speelde hier met Zamalek tegen ons. We hebben met 4-1 verloren, maar de doelpuntenmaker van FC De Lutte werd op handen gedragen, hij was onze held. Hij ging op de schouders het hele veld over, prachtig was dat.”

De grote namen uit het Ajax´ verleden hebben allemaal een trainingskamp in de Lutte meegemaakt, met meestal dezelfde vrijwilligers. Piet Keizer vocht er met Johan Cruijff om de aanvoerdersband, Van Gaal mocht van trainer Beenhakker alleen van achter het hek toekijken. Een jaar later was Van Gaal zelf trainer. ,,Ik weet nog dat er lang geleden eens een straftraining was. De spelers moesten van de brug bij het Lutterzand terug lopen naar het hotel. Ik was gaan jagen en wilde terugkeren naar huis. Op de brug hield Arie Haan me aan. Hij en nog een paar spelers, ik weet niet meer wie, sprongen achter in de auto. Vlak voor het hotel moest ik ze afzetten waarna ze een sprintje trokken om toch een paar zweetdruppels te produceren. Ja, mooi was dat”, herinnert de heer Schasfoort zich lachend.

Op dat moment komt arts Rob Koster voorbij lopen met een rek bidons water en een kistje sportdrank. De heren vragen zich af wat nu precies in zo´n drankje zit en waarom het zo goed is. Volgens meneer Schasfoort kunnen de voetballers namelijk net zo goed water met zout drinken, dat dronk hij vroeger in dienst ook en het werkte prima. Koster legt uit dat in de drank lichaamseigen stoffen zitten in dezelfde verhoudingen als in een menselijk lichaam. ,,O nou, ik drink liever bier!”, reageert de heer Haulvier enthousiast. Meneer Nijhuis knikt instemmend: ,,Gelukkig is dat geen probleem, in het dorp zitten wel twee cafés, bij een kun je nog lekker eten ook.” De heren wijzen vervolgens een aantal kinderen op de plaats waar ze, volgens hen, de beste kans hebben op een handtekening en kletsen vrolijk verder.

De vrijwilligers, bij het trainingsveld zijn dat er tussen de twintig en vijfentwintig, doen hun werk met veel plezier en inzet. Niet alleen in de Lutte zelf zijn vrijwilligers actief, ook tijdens de oefenwedstrijden komt een hele groep stewards uit Amsterdam om de supporters te begeleiden en een oogje in het zeil te houden. Mede dankzij hen kan Ajax zich goed voorbereiden op een nieuw seizoen.Met dank aan de heren Haulvier, Nijhuis, Schasfoort en Weda.