Menu
De Lutte (9): Een ochtend in De Lutte

De Lutte (9): Een ochtend in De Lutte

De Ajacieden werken zich dagelijks in het zweet tijdens het trainingskamp in De Lutte. Hoe ziet een normale, complete trainingsochtend er deze week eigenlijk uit voor de Ajacieden?

Marco van Basten sprak regelmatig zijn spelersgroep toe. Marco van Basten sprak regelmatig zijn spelersgroep toe.

7.15 uur: De wekker loopt af in Landhuishotel de Bloemenbeek. De spelers verfrissen zich en maken zich klaar voor een bosloop door de lommerrijke omgeving.
7.30 uur: Bosloop.
9.00 uur: Na een verkwikkende douche is het tijd om te ontbijten. De selectie van trainer Marco van Basten heeft iedere dag een vaste zaal tot zijn beschikking voor de ochtend-, lunch- en avondmaaltijden. De chefkok van de Bloemenbeek weet de spelers en leden van de technische staf iedere dag weer aangenaam te verrassen met zijn kookkunsten.
10.45 uur: De spelers vertrekken per mountainbike naar het complex van SV De Lutte.

De selectie tijdens de opwarmronde. De selectie tijdens de opwarmronde.

11.00 uur: Start ochtendtraining.
11.01 uur: Na wat korte balcapriolen roept Van Basten zijn spelers bij elkaar. Kort legt de oefenmeester uit hoe de training eruit zal zien en wat hij van de spelers verwacht. De assistent-trainers John van ’t Schip en Rob Witschge kijken en luisteren toe. Ook voor de assistenten is iedere training weer een belangrijke rol weggelegd.
11.03 uur: Terwijl de spelers een opwarmronde over het veld lopen, wordt duidelijk dat ook vandaag weer vele Luttenaren op de oefensessie zijn afgekomen. Na een bewolkte ochtend, breekt het wolkendek open boven Overijssel. Plots is sprake van een zeer zonnige vrijdagtraining.
11.05 uur: De materiaalmannen leveren de ballen. De keepers worden apart genomen door keeperstrainer Carlo l’Ami. Laurent Delorge en Bruno Silva trainen apart van de groep met de fysiotherapeut. Terwijl de spelers warmlopen, bespreken Van Basten, Witschge en Van ’t Schip de laatste details van de training.
11.06 uur: Rekken en strekken met René Wormhoudt. De loop- en hersteltrainer onderwerpt de Ajacieden aan een uitgebreid repertoire stretchoefeningen.
11.07 uur: Donovan Slijngard verlaat het trainingsveld. De linksback heeft als enige speler een hele wedstrijd in de benen. Een avond eerder versloegen de Ajacieden Excelsior ’31 met 1-8. Slijngard maakte een prima indruk. Op zijn mountainbike keert de kleine verdediger terug naar de Bloemenbeek.
11.18 uur: Drinkpauze 1.
11.22 uur: De groep wordt in tweeën gesplitst. Witschge en Van ’t Schip nemen elk een groep voor hun rekening. Dit keer kijkt en luistert Van Basten. De spelers, opgesteld in een vierkant, mogen de bal maximaal twee keer raken. De trainers leggen de training regelmatig stil. Van Basten, Van ’t Schip en Witschge hameren onder meer op ‘communicatie, de keuze voor het juiste schakelmoment en één gedachte waarmee moet worden gespeeld. Ook het tempo moet zo hoog mogelijk blijven.'
11.35 uur: Drinkpauze 2.

Maarten Stekelenburg in conclaaf met Marco van Basten. Maarten Stekelenburg in conclaaf met Marco van Basten.

11.36 uur: Van Basten roept zijn selectie opnieuw bijeen in de middencirkel. De spelers krijgen de nieuwe oefenvorm uitgelegd.
11.39 uur: De spelers waaieren uit over het hele hoofdveld van SV De Lutte. Hesjes worden uitgedeeld. Iedereen neemt zijn vertrouwde positie in op het veld. De zon gaat nog harder schijnen. Het legertje Ajax-fans achter de reclameborden lijkt met de minuut te groeien. De Luttenaren krijgen een intensieve, grote partij voorgeschoteld.
11.41 uur: Van Basten legt het spel voor de zoveelste keer stil. Kritisch worden de dingen besproken die niet goed zijn gegaan. Man en paard worden niet gespaard. Soms worden ook wedstrijdmomenten uit het treffen met Excelsior ’31 aangehaald. De fouten bieden voer voor het leerproces.
11.43 uur: De keepers Padt en Gentenaar verdedigen de doelen tijdens de grote partij. Maarten Stekelenburg wordt onder handen genomen door trainer Wormhoudt.
11.53 uur: Opnieuw verzamelen de spelers in de middencirkel rond de hoofdtrainer. Wat volgt is een nieuwe, korte update.
11.55 uur: Drinkpauze 3.
11.57 uur: De hesjes gaan uit. Wormhoudt keert terug bij het collectief. De training wordt afgesloten met een intervaltraining. Ismaïl Aissati houdt nonchalant een balletje hoog.
11.59 uur: Hard en scherp klinkt het fluitje van Wormhoudt. Het is het sein waarop de spelers voor het eerst het veld in zijn geheel oversteken. Telkens krijgen de spelers minder tijd om de overkant te bereiken. Van een simpel ‘loopje’ is geen sprake. Net als de hele trainingsweek al het geval is, wordt ook ditmaal hard gewerkt. Ook assistent-trainer Rob Witschge loopt mee. De oud-speler geeft het goede voorbeeld; hij loopt lachend het veld over.
12.18 uur: Na een minuut rust wordt de training afgesloten met een nieuwe serie stretchoefeningen. De kicksen gaan uit. Wormhoudt legt uit, fysiotherapeut Jos Kortekaas masseert her en der wat kuiten. De materiaalmannen bergen de ballen weer op in de ballenzakken. Het materiaal is pas weer nodig voor de zaterdagtraining.
12.25 uur: Voordat iedereen terugkeert naar de Bloemenbeek worden de meeste fans tevreden gesteld met een handtekening. Na de persdag genieten de Ajacieden van een vrije middag. Zaterdag staat naast een training ook nog de oefenwedstrijd tegen Team Jaap Stam op het programma.

Aanvoerder Klaas Jan Huntelaar gaat zijn team voor. Aanvoerder Klaas Jan Huntelaar gaat zijn team voor.