Menu
De magie van De Lutte

De magie van De Lutte

Ajax vertrekt maandag naar De Lutte voor het jaarlijkse trainingskamp tijdens de voorbereiding. Zoals altijd verblijft de selectie van Ajax in Landhuishotel De Bloemenbeek. Een traditie die al 39 jaar bestaat. Raymond Strikker (47) is directeur van Ajax’ vaste onderkomen in het oosten van Nederland. Aan de hand van vijf verhalen vertelt hij over de bijzondere band tussen Ajax en De Lutte.

'Hoe oud is Cruijff eigenlijk?'

,,Het had weinig gescheeld of Ajax was wellicht nooit bij Landhuishotel De Bloemenbeek uitgekomen. Begin jaren ’70 was ons hotel nog een kleine zaak, toen onder leiding van mijn ouders. Vanwege het kleinschalige karakter waren we in de winter op woensdagmiddag nog vaak gesloten. Omdat mijn vader destijds iets voor de wasserij vergeten was reed hij ’s middags nog even terug naar De Bloemenbeek. Daar trof hij, bleek later, Bob Haarms en nog iemand van Ajax voor de deur aan. Na een kort gesprek werd duidelijk dat Ajax wel interesse had om rondom een oefenwedstrijd tegen ATC in Hengelo in ons hotel te verblijven. Omdat Haarms het steeds over de ‘A-selectie’ had, dacht mijn vader eerst dat het om A-junioren ging. Op de vraag op het eind hoe oud die jongens eigenlijk waren antwoordde Haarms toen: tja, hoe oud zijn Cruijff en Keizer eigenlijk? Op dat moment kregen hij pas door dat het gouden elftal van Ajax bij ons wilde logeren en viel hij bijna van zijn stoel.”

Het hele dorp liep uit voor Ajax

,,De afgelopen 39 jaar heb ik vrijwel alle bezoeken van Ajax aan De Lutte van dichtbij meegemaakt. Eerst als kleine jongen en nu al bijna een kwart eeuw als directeur van De Bloemenbeek. Het eerste bezoek uit 1973 staat me nog als de dag van gister bij. Het hele dorp liep uit om Ajax te zien. Ook nu nog is het ieder jaar een happening. Dat geldt niet alleen voor ons bij De Bloemenbeek, maar ook voor de leden en vrijwilligers van SV De Lutte. Zij zorgen ieder jaar weer voor een perfecte grasmat en accommodatie waar Ajax perfect op kan trainen. Ook andere internationale topteams profiteren hier nu ook regelmatig van. De combinatie van genoemde factoren zorgt ervoor dat we Ajax al bijna veertig jaar gastvrij mogen blijven ontvangen. En dat doen we uiteraard met ingetogen trots en groot plezier!”

De fiets is traditioneel een geliefd vervoersmiddel als de Ajacieden in De Lutte zijn. De fiets is traditioneel een geliefd vervoersmiddel als de Ajacieden in De Lutte zijn.

Ambassadeurs van De Lutte

,,Ik heb hier in de loop der jaren heel wat trainers mee mogen maken. De ene is wat spontaner in het contact dan de ander, maar er is altijd een goed professioneel contact. We willen immers samen tot een topprestatie komen zodat het voor Ajax een perfect trainingskamp wordt. Met een aantal coaches heb ik nog contact. Onder anderen Louis van Gaal, Ronald Koeman en Co Adriaanse zijn later ook nog met andere clubs in De Lutte teruggekeerd. Dat geeft aan dat ze destijds met Ajax een prettige eerste kennismaking met De Bloemenbeek hebben gehad. De trainers zijn daardoor echte ambassadeurs geworden. Al die positieve verhalen hebben uiteindelijk bijgedragen aan de magie en bekendheid van De Lutte.”

De forellen van Huntelaar

,,Toen Ajax een aantal jaar geleden met Marco van Basten in De Lutte was, hebben we op een middag een paar speciale activiteiten voor de spelers georganiseerd. Zo is Klaas Jan Huntelaar met een aantal medespelers gaan forellen vissen bij ons in de regio. Uiteindelijk hebben ze hun goede vangst met behulp van onze Meesterkok Michel van Riswijk schoongemaakt en op een buitenkeuken zelf gebakken. En gesmuld dat ze hebben! Ook Wesley Sneijder zal wellicht nog eens aan De Lutte terugdenken als hij een solex voorbij ziet rijden. Met de hele selectie is Ajax destijds op de ouderwetse solexen door de omgeving gereden. Dat zijn dingen die je normaal gesproken niet dagelijks doet als voetballer. De prachtige foto`s daarvan koester ik uiteraard.”

Als een echte Ajax-speler

,,Begin '80 heb ik ook zelf kunnen ervaren wat het is om een ‘beetje’ speler van Ajax te zijn. Samen met mijn Ajax-gekke neef vroegen we als jonge jongens aan Leo Beenhakker of we een weekje mochten helpen tijdens het trainingskamp van Ajax. Tegenwoordig zou dat ondenkbaar zijn, maar toen kon het nog. In ruil voor een week lang koffers en tassen sjouwen bij trainingen en oefenwedstrijden in de buurt mochten we in Ajax trainingspak mee in de bus. Op een gegeven moment dacht een lokale radioverslaggever in Meppel dat wij ook daadwerkelijk jonge talenten van Ajax waren. De ‘echte’ spelers zoal Lerby en Arnesen in de bus vonden dat natuurlijk prachtig, want we hebben die man toen gewoon een interview gegeven. Hij trapte er volledig in.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst