Menu
'De Marokkaanse kleedkamerhumor is heel anders'

'De Marokkaanse kleedkamerhumor is heel anders'

Over 2 weken gaan mijn kicksen weer aan. Op 14 juni start de groepsfase van het WK in Rusland. Met Marokko neem ik het op tegen Iran, Portugal en Spanje. Ik heb er de afgelopen weken echt naar uitgekeken. Aan de bak dus!


Iedere maand houdt een Ajacied een blog bij voor Ajax.nl. Zij schrijven over hun leven en het reilen en zeilen rondom Ajax. Deze maand wisselen Hakim Ziyech (25) en Matthijs de Ligt (18) elkaar af.


In 2015 koos ik er definitief voor om uit te komen voor Marokko. Dat was een heel bewuste keuze waar ik nog steeds heel blij mee ben. Dat ik voor Marokko mag uitkomen is echt een geschenk. Het is bovendien ook een heel bijzondere beleving. Hoe ze je daar benaderen en behandelen is zo ontzettend anders dan hier.

De stadions zijn bijvoorbeeld al lang voordat de wedstrijd start bomvol. Drie uur voor de wedstrijd gonst het al op de tribunes. Misschien komt dat wel door het zuidelijke temperament van de Marokkanen. Er zit écht vuur in die mensen. Het is er nooit stil op de tribune. Geen seconde. Voetbal wordt daar denk ik wat intenser beleefd dan in West-Europa.

'Karim is echt mijn maatje'

Het Marokkaanse team bestaat uit spelers uit alle windstreken, met natuurlijk allemaal jongens met Marokkaanse roots. Ook jongens met een Nederlandse achtergrond zoals Karim El Ahmadi en Nordin Amrabat. Dat schept natuurlijk wel een band. Dan trek je automatisch een beetje naar elkaar toe. Karim is echt mijn maatje.

De kleedkamerhumor is trouwens ook heel anders in Marokko. In Amsterdam haal ik echt een hoop flauwe geintjes uit met mijn ploeggenoten. Vaseline in iemands sokken, Tijgerbalsem in iemands boxer, noem maar op. Kijk, dat soort schuine grappen haal je in Marokko niet zo snel uit. We zijn daar wat serieuzer. Er wordt meer gepraat met elkaar. Wat volwassener misschien.

'Ze zien me als een volwaardige Marokkaan'

Als ik lang in Marokko ben geweest, of ik heb veel tijd doorgebracht met het Marokkaanse team, dan moet ik echt weer een switch maken als ik in Nederland ben. Dan moet ik opeens weer naar woorden zoeken en mijn weg opnieuw vinden. Grappig, hè? Veel Marokkanen zeggen: 'In Nederland ben ik een Marokkaan en in Marokko ben ik een Nederlander'. Dat had ik ook wel. Maar sinds ik voor het Marokkaanse elftal koos, zien ze me als een volwaardige Marokkaan.

Beste Ajacieden, het was me een waar genoegen om jullie via deze blog een blik in mijn leven te geven. Ik moet me nu volop gaan focussen op het WK, dus ik leg mijn pen weer neer. Tot later!

Lees ook: 'Ik denk het liefst aan de goede momenten'
Lees ook
: 'Grappig dat aanvoerder ook Talent van het Jaar is'

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Pro Shots