Menu

De metamorfose van Maxwell

De weergoden waren de Ajacieden dinsdagochtend gunstig gezind. De zon scheen volop en de kou van de dag ervoor was grotendeels weg. Ideaal weer voor de gebruikelijke ochtendwandeling.

Om elf uur werd iedereen verwacht in de lobby van het hotel om de wandeling gezamenlijk te beginnen. Op de tafel lag een Gazetta dello Sport met Maxwell groot op de voorkant. Sinds de Braziliaan met de selectie in Turijn is aangekomen, wordt in de Italiaanse kranten alleen nog maar geschreven over de verdediger van Ajax.

Hij wordt in verband gebracht met een overgang naar Juventus en de vele journalisten kunnen niet wachten tot ze hem eindelijk zien spelen. Maar liefst vijf pagina's van het roze dagblad zijn gewijd aan Maxwell. Wie echter de eerste pagina omsloeg, viel iets vreemds op. Onder de kop 'Maxwell affascinato dalla Senora' staat een grote foto van een Ajacied. De Ajacied is alleen niet de verdediger die bedoeld wordt, maar blonder, groter en van een andere afkomst. Het is Petri Pasanen die staat afgebeeld. De fout van de krant wordt met luid gelach bekeken. ,,Je bent wel een beetje veranderd Max!'', roepen zijn collega's de Braziliaan toe. Maxwell zelf lacht het hardst van allemaal. Als iedereen de krant heeft gezien en een opmerking erover heeft gemaakt, wordt de groep bij elkaar geroepen.

Het hotel waar de Ajacieden verblijven is een oude Fiat-fabriek. Op het dak van het enorme gebouw zijn de sporen van de oude tijd nog niet helemaal uitgewist: een heuse testbaan doet nog denken aan vroeger tijden. De bedoeling was daar te wandelen, dat is weer eens wat anders en de ronde van een kilometer zou een goede afstand zijn voor de groep. Met een beetje mazzel had je nog een mooi uitzicht over de stad ook, want de Alpen liggen aan de rand van de stad. Maar de sleutel die toegang verschaft naar het dak, kwam ondanks herhaalde pogingen van Ruud Krol en David Endt niet in handen van de technische staf. Dus werd het parcours van de wandeling een rondje op straat om het hotel heen.

Aangezien het gebouw zo immens is - Fiat heeft nog een groot kantoor aan de zijkant en een uitgebreide shopping-mall inclusief bioscoop zit op de gehele eerste verdieping - wordt na een minuut of tien omgedraaid, want vermoeidheid moet worden vermeden natuurlijk. Weer terug in het hotel hebben de spelers voordat er geluncht wordt nog een beetje tijd over, die ze hangend in de comfortabele banken in de lobby doorbrengen. Na het eten moeten ze rusten op de kamers, tot ze weer bij elkaar geroepen worden voor de bespreking en een sportmaaltijd. Nog een paar uur en dan wordt er afgetrapt in een dan weer ongetwijfeld koud Delle Alpi.