Menu

De Mol krijgt rechten eredivisie

John de Mol krijgt de eerste uitzendrechten van de samenvattingen van de eredivisie. Dat hebben de clubs woensdagmiddag besloten.

De Mol heeft de rechten verworven voor drie seizoenen, met ingang van het seizoen 2005-2006. De samenvattingen blijven op het open net beschikbaar.

De radiorechten blijven bij het NOS-programma Langs de Lijn. RTL krijgt het recht om de vrijdagavondwedstrijd live uit te zenden en verwerft bovendien het 'tweede' samenvattingsrecht.

Canal+ raakt de uitzendrechten voor live-duels achter de decoder kwijt, die gaan vanaf volgend seizoen naar Versatel. Talpa, de investeringsmaatschappij van John de Mol, heeft een belang van bijna 42 procent in het telecombedrijf.

De Eredivisie CV vergaderde woensdag in Zeist met de eredivisieclubs over de verkoop van de zes beschikbare pakketten. Voorzitter John Jaakke van Ajax gaf aan dat het besluit over de verkoop unaniem is gevallen. Voor een besluit was een tweederde meerderheid van de achttien clubs nodig.

RTL mag de komende drie seizoenen op vrijdagavond een eredivisiewedstrijd rechtstreeks in beeld brengen. Bovendien behaalde RTL de zogenoemde 'tweede rechten' op de samenvattingen van de eredivisie. Voorzitter Michael van Praag maakte dat woensdag in Zeist bekend namens de Eredivisie CV.

Met het totale rechtenpakket is volgens Van Praag een bedrag van 69.900.000 euro per seizoen gemoeid. De liverechten voor de duels in het weekeinde gaan naar Versatel. Canal+, de huidige rechtenhouder, verliest daardoor dit pakket.

De 'tweede rechten' zijn bedoeld voor tv-programma's die doordeweeks worden gehouden. Voorbeeld daarvan is Voetbal Insite, dat buiten het weekeinde bij RTL5 wordt uitgezonden.

De livewedstrijden in het weekeinde zijn bedoeld voor een abonneezender. Versatel biedt deze duels alleen aan aan mensen die hiervoor apart willen betalen.

De zes pakketten op een rij:
- Samenvattingen I (vrijdag, zaterdag, zondag) op een open net. Nu: NOS, komende drie seizoenen: Talpa (De Mol).
- Livewedstrijd (vrijdag) op een open net, inclusief drie uitwedstrijden van Ajax, PSV en Feyenoord. Nu: nvt, komende drie seizoenen: RTL.
- Samenvattingen II (vrijdag voorbeschouwing, maandag nabeschouwing). Nu: RTL, komende drie seizoenen: RTL.
- Alle wedstrijden van Ajax, Feyenoord en PSV rechtstreeks op betaaltelevisie (zaterdag, zondag), inclusief de belangrijkste play-offwedstrijden. Nu: Canal+, komende drie seizoenen: Versatel.
- Alle andere wedstrijden (zaterdag, zondag) rechtstreeks op betaaltelevisie, inclusief de resterende playoffwedstrijden. Nu: Canal+, komende drie seizoenen: Versatel.
- Radiorechten eredivisie en/of eerste divisie. Nu: NOS, komende drie seizoenen: NOS.

Bron: ANP