Menu

De Mul laat tanden zien tegen FC Twente

Met een 3-2 overwinning bij FC Twente is het seizoen voor Ajax qua resultaat prima begonnen. Vorig seizoen bleven de Amsterdammers in Enschede namelijk met lege handen staan. Nadat Zlatan Ibrahimovic kort na rust voor 0-3 zorgde leek er geen vuiltje aan de lucht. ,,Onbegrijpelijk dat we nog in de problemen kwamen", sprak Ronald Koeman na afloop. Tom de Mul speelde een prima duel nadat hij voor het eerst vanaf het begin in het veld stond.

De trainer had zijn ploeg enigszins gewijzigd ten opzichte van vorige week tegen FC Utrecht. Koeman koos weer voor een defensief centrum Johnny Heitinga/Julien Escudé, speelde met Nigel de Jong op rechts en Anthony Obodai op het middenveld. ,,Want Tomás Galásek was niet honderd procent fit en had ook aangegeven dat hij niet kon starten", verklaarde de trainer. ,,Daarom wilde ik Anthony Obodai op het middenveld, schoof De Jong door naar rechtsback en speelde Escudé weer."

Ook voorin koos Koeman voor een opvallende man. Nourdin Boukhari stond, nadat hij op 29 mei 2003 zijn laatste competitieduel voor Ajax speelde, weer in de basis. De linksbuiten speelde zo'n goede wedstrijd dat Koeman hem niet zonder slag of stoot wil laten gaan. ,,Hij is nog steeds speler van Ajax. Het is nooit te laat. Hij speelde goed, werkte hard. We laten niet zomaar iedereen gaan. Gezien de problemen, de blessure van Mitea en de schorsing van Soetaers, geloof ik niet dat hij zondag in het shirt van NAC tegen Ajax speelt."

Boukhari speelde als linksbuiten agressief en goed, maar de meeste aandacht ging door diens goal uit naar de andere vleugelspeler, Tom de Mul. De jonge Belg, die door de technische staf nog niet gezien wordt als vaste kracht waardoor ze blijven hopen op een ervaren rechtsbuiten, stal de show. Met vlijmscherpe voorzetten, gedreven spel en een fantastische goal na een halfuur spelen. De Mul dreef naar binnen en schoot keihard met links in, 0-1. ,,Daar had ik speciaal op geoefend", vertelde De Mul na afloop. ,,Het was voor mij een kleine verrassing dat ik in de basis stond. De trainer heeft altijd vertrouwen in mij gehad en ik denk dat ik vandaag het vertrouwen niet geschaad heb. Mijn doelpunt was fijn. Ik trok naar binnen en schoot met links fantastisch in. Ik ben niet echt tweebenig, maar ik kan met beide benen aardig op doel schieten. Dat we nog in problemen kwamen bij 0-3 kwam omdat we de pech hadden dat het vlak na de 0-3, 1-3 werd en Twente vertrouwen kreeg. Toen ging het publiek er achterstaan en werd het 2-3. Daarna hadden we het moeilijk, maar gelukkig hebben we drie punten en daar gaat het om", aldus de jonge rechtsbuiten.

Ajax bleef na de openingstreffer het duel controleren en verwonderlijk was het dan ook niet dat vijf minuten voor rust ruimer afstand van FC Twente werd genomen. Tom de Mul schoot eerst nog op de lat maar aanvoerder Rafael van der Vaart, die zijn rol in de eerste helft weer prima invulde, was er als de kippen bij om Boschker voor de tweede keer te kloppen, 0-2.

De wedstrijd leek gespeeld. Zeker toen Zlatan Ibrahimovic zestien seconden na rust het derde doelpunt achter zijn oud-ploeggenoot schoot. ,,Dat zou een heel belangrijk moment in de wedstrijd moeten zijn", zei Koeman. ,,Maar het was onbegrijpelijk dat we alsnog in problemen kwamen. Op het middenveld en voorin konden we geen druk meer zetten. Hoewel FC Twente geen uitgespeelde kansen kreeg, scoorden ze wel twee keer. En hadden bij 1-3 ook nog recht op een strafschop toen er hands werd gemaakt in het strafschopgebied. Dat het hands was, zag ik van 60 meter afstand." Maar scheidsrechter Bossen niet. Twente scoorde toch de 2-3 na een misverstand in de defensie en moest Ajax zich opmaken voor twintig lange minuten. ,,We waren in die fase van de 2-3 totaal onszelf niet meer", klaagde Koeman. ,,Ik had me kunnen blijven ergeren, maar ik koos ervoor drie man tegelijk te wisselen. Dat zal ik overigens niet snel meer doen, maar ik moest iets. Ik haalde Van der Vaart en Ibrahimovic eruit omdat zij ook al geel hadden en ik wilde geen risico nemen." Ook Obodai ging naar de kant en Wesley Sneijder, Wesley Sonck en Tomás Galásek - die de aanvoerdersband van Van der Vaart overnam - kwamen binnen de lijnen.

Koeman vond dat Ajax zich daarna weer hervond. De beste kansen waren dan ook voor de Amsterdammers, maar bij Wesley Sonck en Wesley Sneijder wilde het scoren nog niet lukken. Door het niet verzilveren van de mogelijkheden bleef het onwaarschijnlijk spannend in Enschede. Maar gelukkig kwam er na drie minuten extra tijd een einde aan de openingswedstrijd van Ajax van het seizoen, die in een benauwde maar belangrijke zege eindigde.

,,Ik had het toch liever anders gezien", sprak Sander Boschker na afloop. ,,Ik stond hier toch met gemengde gevoelens. Ik speelde destijds de laatste wedstrijd met FC Twente tegen Ajax en nu weer de eerste wedstrijd tegen Ajax. Maar een gelijkspel had leuker geweest", treurde de sympathieke doelman na afloop.