Menu
De Ontknoping: De Boer rekent op NAC

De Ontknoping: De Boer rekent op NAC

Frank de Boer weet wat het is om met Ajax kampioen te worden. De trainer van Ajax A1 mocht tussen 1988 en 1998 liefst vijf keer de schaal omhoog houden. In aanloop naar het beslissende kampioensweekend voor Ajax 1 is De Boer vol vertrouwen. ‘Ik heb nog steeds goede hoop op die derde ster.’

Praten over het eerste elftal van Ajax gaat bij Frank de Boer vooral in de verleden tijd. De trainer van Ajax A1 heeft het druk genoeg met zijn eigen elftal en zijn werkzaamheden als assistent-bondscoach van het Nederlands elftal. ,,Natuurlijk kom ik wel eens langs in de kleedkamer, de fysioruimte of bij Martin Jol. Maar ik loop de deur zeker niet plat.”

Zijn gedachten zijn op de Toekomst vooral bij de A1. Zijdelings houdt hij de ongemeen spannende titelstrijd tussen de eerste elftallen van Ajax en FC Twente in de gaten. ,,Ik heb nog steeds goede hoop op die derde ster. Dan hebben we als enige club in Nederland drie sterren op het shirt. Prachtig. Ik heb goede hoop dat NAC een goed resultaat neerzet tegen FC Twente. Net zoals ik goede hoop heb dat Ajax op bezoek bij NEC wint.”

In het scenario van De Boer staat Ajax zondag met de kampioensschaal. ,,En dat hebben we ook wel even nodig”, zegt de voormalig verdediger die in de jaren negentig vijf keer landskampioen werd met Ajax. ,,Het is broodnodig dat we weer Champions League gaan spelen. Dat is goed voor de hele vereniging Ajax.”

De Boer plaatste zich dinsdagavond met Ajax A1 voor de bekerfinale. De Boer plaatste zich dinsdagavond met Ajax A1 voor de bekerfinale.

In zijn tweede jaar als trainer van de A1-junioren is hij met zijn elftal opnieuw op de tweede plaats geëindigd. Zaterdag sluit het hoogste jeugdelftal van Ajax de competitie af met een uitwedstrijd tegen sc Heerenveen/Emmen A1. ,,Vorig jaar hebben het in de laatste wedstrijd niet gered, en dit jaar werd de titel tijdens de voorlaatste speelronde beslist (Feyenoord A1 is kampioen geworden, red.). Dat is jammer, zeker ook omdat we juist tegen de mindere ploegen punten hebben laten liggen. Desondanks ben ik zeer tevreden als je kijkt naar het spel dat we dit seizoen bij vlagen hebben laten zien.”

Dinsdagavond verzekerde hij zich met de A1 dankzij een overwinning op de leeftijdsgenoten van FC Utrecht (3-1) van de bekerfinale. Daarin treft Ajax op 5 juni de winnaar van PSV A1 - Fortuna Sittard A1 (woensdagavond). Het kan een mooie bekroning op zijn tweede jaar als A1-coach opleveren.

In de eerste seizoenshelft beschikte De Boer nog over het grote talent Christian Eriksen. De Deense nummer 10 maakte in januari de overstap naar het eerste elftal, waardoor de A1 zijn beste speler verloor. ,,Als je zo’n talent kwijtraakt heeft dat invloed op het team. We hebben daarna een mindere periode gehad, maar zijn uiteindelijk goed geëindigd. Het afgelopen seizoen is een goede leerschool geweest. We mogen trots zijn, al vind ik wel dat ieder team van Ajax altijd kampioen moet worden. Dat geldt zowel voor de F1 als voor het eerste elftal.”

Met plezier houdt hij de ontwikkeling van zijn spelers in de gaten. ,,Voor de buitenwereld valt de groei van Eriksen uiteraard het meeste op. Maar ook verdediger Dico Koppers heeft zich dit seizoen bijvoorbeeld heel goed ontwikkeld. Hij heeft zich naar een contract gevoetbald. En als je ziet hoe Ruben Ligeon nu bezig is, dan is ook dat hoopgevend voor de toekomst. Uiteindelijk is dat het belangrijkste voor Ajax. Het gaat om de doorstroming van speler. Dat is verreweg de belangrijkste levensader van de club.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

'Ik heb goede hoop dat NAC een goed resultaat neerzet tegen FC Twente' 'Ik heb goede hoop dat NAC een goed resultaat neerzet tegen FC Twente'