Menu
De Ontknoping: Zes keer eerder sidderen

De Ontknoping: Zes keer eerder sidderen

Ook dit seizoen wordt pas op de laatste speeldag de kampioen van de Eredivisie bekend. Terwijl Ajax zondag in Nijmegen tegen NEC speelt, gaat de club met de beste papieren – FC Twente – op bezoek bij NAC dat nog een punt nodig heeft om zich voor de play-offs te plaatsen. Als Twente verliest, heeft Ajax aan punt genoeg om de dertigste landstitel te pakken en zo een derde ster op het shirt te mogen voeren.

De eerste keer dat Ajax bij een spannende beslissing in de Eredivisie betrokken was, was in het seizoen 1959-1960. Op de laatste competitiedag, toen Ajax het kampioenschap kon binnenhalen, verloor de club echter van Feyenoord, dat door de zege net als Ajax met 50 punten eindigde. Een beslissingswedstrijd werd hierdoor noodzakelijk. Het Olympisch Stadion diende als podium. Op Hemelvaartsdag leidde Feyenoord bij rust, maar in de tweede helft sloeg Ajax, mede dankzij drie goals van Wim Bleijenberg, toe, 5-1.

Ook het seizoen 1989-1990 was ongemeen spannend tot aan de laatste dag. Ajax had na een zenuwachtige remise tegen Roda JC, na een 2-0 achterstand werd het alsnog 2-2 dankzij Wim Jonk en Ron Willems en dankzij de puntendeling van PSV tegen Feyenoord, aan een punt bij NEC genoeg om het kampioenschap te vieren. Ook de Nijmeegse thuisploeg had een punt nodig, maar dan om degradatie te ontlopen. Het was dan ook niet zeer verrassend dat het duel in een salonremise eindigde. Het werd 1-1.

Een seizoen later, 1990-1991, beleefde de Eredivisie opnieuw een zinderende finale. Na een uitstekende reeks, waarin tot februari geen nederlaag werd geleden, zakte Ajax wat in en kwam PSV op gelijke hoogte. Op de voorlaatste dag verloor PSV kansloos bij het sterke FC Groningen, maar verloor Ajax schlemielig met 1-0 bij SVV. Het kampioenschap leek zo goed als verspeeld. Op de slotdag moest Ajax met twee doelpunten meer winnen van Vitesse dan PSV van Volendam. Dat gebeurde niet. Ajax won met 3-0, maar PSV ook. De titel ging daardoor naar Eindhoven.

Eén doelpunt kwam Ajax in 2007 te kort voor de titel. Urby Emanuelson en Maarten Stekelenburg beseffen hoe dicht bij ze waren. Eén doelpunt kwam Ajax in 2007 te kort voor de titel. Urby Emanuelson en Maarten Stekelenburg beseffen hoe dicht bij ze waren.

De volgende keer dat het op de laatste speeldag aankwam, was in 2002-2003. Ajax wilde uiteraard graag de titel prolongeren, maar wist dat het bijna uitgesloten was. PSV had drie punten voorsprong en moest al verliezen, wilde Ajax er nog aan te pas komen. Maar net als PSV had ook FC Groningen nog een punt nodig en heel verrassend was het dan ook niet dat die confrontatie in een gelijkspel eindigde, 0-0. Ajax greep mis.

Drie seizoenen geleden, 2006-2007, was met de afstand de spannendste ontknoping uit de historie. Op 29 april 2007 hadden liefst drie ploegen, waaronder Ajax, kans op de titel. Voor de laatste speelronde hadden naast Ajax ook PSV en AZ 72 punten. AZ had het beste doelsaldo. Tijdens de wedstrijden wisselde de virtuele kampioen liefst vijf keer: bij de aftrap was AZ koploper, acht minuten later was dat PSV, om elf minuten voor drie Ajax en om tien voor drie PSV; zeven minuten voor vier was Ajax virtueel kampioen, maar na het laatste fluitsignaal werd het alsnog PSV. Het scheelde welgeteld één doelpunt...

Ook in de jaargang 2007-2008 waren Ajax én PSV nog tot de laatste wedstrijd in de race. Ajax moest winnen van Heracles, maar dan moest PSV in Arnhem verliezen. Hoewel het bij rust nog 0-0 stond in Arnhem, won de Eindhovense ploeg wel. En hoewel Ajax ook winnend afsloot, ging de titel weer naar Eindhoven.

Deze voetbaljaargang is het FC Twente dat Ajax dwarsboomt. De Enschedese ploeg heeft het kampioenschap in eigen hand. Pas als Twente zondag 2 mei niet wint bij NAC in Breda, komt Ajax in beeld. Winnen de Amsterdammers in Nijmegen, dan speelt de ploeg volgend jaar met drie sterren op het shirt, want dan is het dertigste landskampioenschap een feit.

Bovenste foto: Wim Jonk bezorgt Ajax met zijn goal tegen NEC het kampioenschap in 1990.

Tekst en foto's: Ajax.nl