Menu
De overeenkomst tussen Ajax en Excelsior

De overeenkomst tussen Ajax en Excelsior

Ajax en Excelsior vertonen dit seizoen een overeenkomst. Beide clubs kunnen zich in de slotfase van het seizoen geen puntenverlies meer permitteren. De Amsterdammers kijken gretig omhoog, de Rotterdammers blikken angstig omlaag.

Klaas Jan Huntelaar was afgelopen seizoen trefzeker in de thuiswedstrijd tegen Excelsior (2-2). Klaas Jan Huntelaar was afgelopen seizoen trefzeker in de thuiswedstrijd tegen Excelsior (2-2).

De strijd die zondag vanaf 14.30 uur wordt gestreden in de ArenA is er een tussen een titelpretendent en degradatiekandidaat. Ajax moet in het spoor blijven van koploper PSV. Met nog acht duels te spelen bedraagt de Eindhovense voorsprong negen punten. De titelverdediger neemt het dit weekend op tegen FC Utrecht.

Excelsior voetbalde tot nu toe slechts twee punten meer bijeen dan Willem II, de huidige hekkensluiter in de Eredivisie. Afgelopen weekend stonden de twee geplaagde clubs nog tegenover elkaar. Met het gelijkspel (0-0) schoten de kemphanen geen van beiden iets op. Vanuit Rotterdams perspectief was hooguit sprake van een moreel winstpunt. Excelsior slaagde erin om de Tilburgers achter zich te houden. De degradatiestrijd is nog lang niet gestreden. De aankondiging op de website van Excelsior met de kop ‘Schreeuw Excelsior naar lijfsbehoud’ spreekt boekdelen.

De ploeg van trainer Ton Lokhoff sloot dit seizoen zes wedstrijden winnend af. In de Maasstad gingen eind december ook de Amsterdammers onderuit. De die dag pover acterende mannen van Adrie Koster kwamen de treffers van oud-Ajacied Mitchell Piqué en clubtopscorer Geert den Ouden niet te boven. Piqué sloeg al in de eerste minuut toe. Het enige Ajax-succesje op die ijskoude zondagmiddag was de aansluitingstreffer van Hedwiges Maduro. De thuisploeg schreef geschiedenis met de 2-1-overwinning. Nooit eerder slaagden de Rotterdammers erin om Ajax te verslaan.

Luis Suarez kopt stijlvol op sportpark Woudestein. In december gingen de Ajacieden met 2-1 onderuit op de toen half bevroren Rotterdamse bodem. Luis Suarez kopt stijlvol op sportpark Woudestein. In december gingen de Ajacieden met 2-1 onderuit op de toen half bevroren Rotterdamse bodem.

Afgelopen seizoen besloot Ajax de thuiswedstrijd tegen de derde club uit Rotterdam met een gelijkspel. In de Amsterdam ArenA sloegen de Amsterdammers ‘slechts’ tweemaal toe. Edgar Davids opende de score en ook Klaas Jan Huntelaar hielp zijn club aan een treffer. Excelsior sloeg even zo vaak toe, al werden de Rotterdamse goals wel ingeleid door slordigheden in de Ajax-organisatie. Andwelé Slory (inmiddels Feyenoorder) en Eldridge Rojer profiteerden optimaal en passeerden Maarten Stekelenburg.

De statistieken:

Ajax - Excelsior werd tot nu toe 14 keer gespeeld in eredivisieverband. De Amsterdammers besloten dertien ontmoetingen met winst. Alleen afgelopen seizoen werd gelijkgespeeld. De recordzege op de Rotterdammers stamt uit het seizoen 1972-1973: 8-0. Drie treffers droegen die dag de signatuur van Johan Cruijff. ‘Goudhaantje’ John Rep scoorde tweemaal. De overige Ajax-doelpunten kwamen van Gerrie Mühren en Arie Haan. Excelsior-speler De Mos werkte de bal in eigen doel. De eerste Ajax - Excelsior leverde de Amsterdammers op 10 april 1971 een 7-0-overwinning op. Ajax ontving Excelsior tot nu toe slechts tweemaal in de ArenA.

Ajax - Excelsior, de laatste vijf keer:

2006-2007: 2-2 (Eredivisie)
2002-2003: 2-1 (Eredivisie)
1990-1991: 5-0 (KNVB Beker)
1986-1987: 3-0 (Eredivisie)
1985-1986: 3-0 (Eredivisie)

Op de wedstrijddag is er vanaf 12.30 uur stadionverkoop met Club Card- (m.u.v. Feyenoord, ADO Den Haag, Excelsior en Oranje) en legitimatieverplichting. De stadionkassa's bevinden zich aan de Noordzijde van de Amsterdam ArenA.

Het is zondag tevens mogelijk voor supporters om via de stadionkassa's kaarten te kopen (à € 1,50) voor het evenement PSV - Ajax live op groot scherm in de Amsterdam ArenA.
Kijk hier voor meer informatie over dit evenement >>

Ajax aan het werk zien tegen Excelsior?
Klik hier voor alle informatie over de kaartverkoop >>

Bekijk op Ajax TV de voorbeschouwing van Adrie Koster en verschillende spelers op Ajax - Excelsior.
Klik hier om naar de website van Ajax TV te gaan >>

Ajax - Excelsior zondag op je pc bekijken?
Klik hier om naar de website van Planet Voetbal te gaan >>