Menu
De positieve hoofdpijn van Stekelenburg

De positieve hoofdpijn van Stekelenburg

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In de rubriek ‘Bericht uit Kaapstad’ laten we wekelijks het licht schijnen op het Afrikaanse Ajax. In deze achtste aflevering aandacht voor de selectieprocedure van het eerste team, die de trainer Maarten Stekelenburg vooraf een 'positieve' hoofdpijn gaf.

Dat een wedstrijdselectie wekelijks uit 'slechts' achttien man bestaat en dat je er daarvan ook maar elf mag opstellen in de basis, betekent dat de trainer keer op keer een aantal spelers moet uitsluiten. En dat valt niet altijd mee, gaf Ajax Cape Town-trainer Maarten Stekelenburg afgelopen donderdag op de officiële website van Ajax Cape Town toe.

Zijn team moest zondag op bezoek bij Bloemfontein Celtic in het Free State Stadium. ,,Mijn spelers geven elke training honderdtien procent", legt Stekelenburg zijn lastige formatie-opgave uit. ,,Bovendien zijn ze meer dan geschikt om uit te komen in de PSL-League (de Zuid-Afrikaanse Eredivisie, red.)," aldus Stekelenburg. ,,Sommigen zitten dicht tegen de basis aan, zoals Thato Mokeke en Nhlanhla Vilakazi. Bovendien zit nog een aantal spelers in dezelfde situatie. Maar het seizoen is nog lang en iedereen krijgt zijn kans."

Granwald Scott opende de score in het Free State Stadium. Granwald Scott opende de score in het Free State Stadium.

,,Het is lastig kiezen als iedereen zich volledig inzet op de training. Iedere speler vecht voor een plaats in de basis. Elke speler weet dat er geen enkele garantie is om in de basis te staan. Dat is ons verhaal dit seizoen." En dus moet Stekelenburg steeds weer een puzzel leggen door de vele opties die hij heeft: ,,Voor mij is dat een goede hoofdpijn om te hebben."

De puzzel loste Stekelenburg uiteraard ook deze week weer op en zondag in de wedstrijd liet hij onder andere de Nederlander Koen van der Laak in de basis beginnen. De ex-prof van onder andere FC Groningen leek zijn ploeg al in de tiende minuut de weg naar succes te wijzen toen hij Khame Billiat vond. Billiat, die vorig seizoen nog een aantal stagedagen in Amsterdam beleefde, schoot net naast en kort daarna was het Bradley Grobler die bijna doeltrof. De jonge Mokeke, aan het einde van het vorige seizoen nog gehuldigd als 'Rookie of the Year', moest vroeg in de wedstrijd al invallen toen Jenniker geblesseerd uitviel. Het leek de goede kant met Ajax Cape Town op te gaan toen Granwald Scott net voor rust de score opende: 0-1.

Met een gelukje kon Celtic de stand egaliseren, toen de bal terugkwam van de lat en een kwartier voor tijd scoorde de thuisploeg zelfs de winnende treffer. Ajax Cape Town slaagde er in de slotfase net niet in om de gelijkmaker te produceren met een bal op de lat van Booth als grootste mogelijkheid. De ploeg van Stekelenburg heeft momenteel vier punten uit vier wedstrijden. En net als Ajax Amsterdam heeft de ploeg vier punten minder dan koploper Maritzburg, maar in tegenstelling tot de derde plek van de Amsterdamse grote broer, vindt Cape Town zich pas op de elfde plaats terug.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (boven) en Ajax Cape Town