Menu
De rentree van Piet Keizer

De rentree van Piet Keizer

In de rubriek Historie haalt Ajax.nl opmerkelijke gebeurtenissen uit het verleden voor het voetlicht, die al dan niet een parallel hebben in het heden. Zo ook de gebeurtenis van 13 december 1964; de rentree van Piet Keizer.

Afgelopen maandag vierde Leonardo zijn rentree bij Jong Ajax na negen maanden blessureleed. Toevalligerwijze maakte ook Piet Keizer, vandaag precies 43 jaar geleden, zijn comeback na een evenlange afwezigheid. Was de Braziliaan niet inzetbaar vanwege een knieblessure, de befaamde linksbuiten van weleer ontbrak driekwart jaar nadat er een bloedprop onder zijn schedeldak was verwijderd.

De blessure ontstond toen een twintigjarige Keizer bij een ongelukkige botsing betrokken was tijdens het bekerduel tegen DWS. Keizer had die 25ste maart 1964 nog wel de 1-2 gemaakt in de 29ste minuut, maar daarna was het einde wedstrijd voor hem. Bijna was het ook einde carrière maar de neuroloog kon Keizer eind november het goede nieuws meedelen dat hij weer mocht spelen.

Om weer even te wennen mocht hij op 6 december de vriendschappelijke wedstrijd tegen De Graafschap meespelen. Keizer speelde op zijn vertrouwde linksbinnenpositie. Hoe verder de wedstrijd vorderde, hoe offensiever Keizer werd. Was zijn territorium eerst het middenveld, hij verplaatste zich steeds verder naar voren, waar hij gevaarlijker en gevaarlijker werd.

Ajax wilde Keizer echt klaarstomen voor de competitie, want het team was in de sterkst denkbare formatie naar Doetinchem gekomen. De linksbuiten schuwde de lijfduels niet, alleen luchtduels ging hij niet aan en ook uit vrije positie de bal koppen liet hij achterwege. Maar dat was niet vreemd, want ook voor zijn hoofdblessure was hij geen voorstander van kopballen.

De Amsterdammers kwamen op een 2-0-voorsprong, alvorens Keizer een prachtige kroon op zijn rentree zette. Met een keihard schot scoorde hij na een succesvolle combinatie van de gehele voorhoede.

Keizer was overigens niet de enige die tegen De Graafschap weer even mocht oefenen. Ook Ton Pronk keerde terug na een wekenlange blessure.

Beiden stonden een week later, op 13 december 1964 in de competitiewedstrijd tegen Fortuna '54, weer in de basis bij Ajax. De rentree van de aanvaller en de verdediger werd gevierd met een 2-1-overwinning. Dat het maar 2-1 werd, was te wijten aan pech, en modder voor het doel van van de Limburgers waardoor menig doelrijpe kans werd gesmoord. De 1-0-voorsprong die Ajax nam door Siem Tijm ging zelfs nog verloren toen Wim Suurbier de bal achter zijn eigen doelman Boomgaard werkte. Pas in de twintigste minuut na rust slaagde Ajax erin opnieuw te scoren. Nadat schoten op soms wonderbaarlijke wijze (bijvoorbeeld door over de gehele doellijn te rollen...) niet binnen gingen, schoot Klaas Nuninga wel raak.

Fortuna zette nog even alles op alles, maar de officiële rentree van Keizer kon met een overwinning worden gevierd.