Menu

De Ridder en De Jong onderuit met Jong Oranje

In een fel oplopende strijd om eindelijk weer eens een EK-deelname liep Jong Oranje vrijdagmiddag ongewild averij op. Het keurkorps van bondscoach Foppe de Haan verloor in het stadionnetje van Urziceni, gelegen op zestig kilometer van hoofdstad Boekarest, met 2-0 van Jong Roemenië, de koploper in groep 1.

Bovendien moet de ploeg het dinsdagavond in Tilburg tijdens het duel met de Armeense leeftijdgenoten stellen zonder Robin van Persie. De aanvaller van Arsenal was een van de hoofdrolspelers tijdens een opstootje en kreeg in blessuretijd van de eerste helft evenals zijn tegenstander Constantin de rode kaart.

Collins John werd voor zijn deelname aan de ruzie met een gele kaart beboet. Hofs, De Jong en Jansen kregen tijdens het duel ook een prent. Het viertal is niet geschorst voor de ontmoeting met Armenië.

Jong Oranje kwam op achterstand na een dubieuze beslissing van scheidsrechter Cou‚. De 39-jarige Fransman floot in de 22e minuut voor een strafschop nadat verdediger Jansen de bal per ongeluk tegen zijn arm kreeg. Keseru maakte vanaf elf meter geen fout. Curelea besliste het duel in de 84e minuut.

Jong Oranje, voor het laatst in 2000 op een EK-actief, blijft derde in de groep met vijf verliespunten meer dan koploper Roemenië. De beste twee in de eindrangschikking kwalificeren zich voor de play-offs van het EK. Daarin treffen de acht groepswinnaars
en alle nummers twee van de kwalificatiepoules elkaar. Grote concurrent van Jong Oranje is momenteel Jong Tsjechië. De nummer twee van de groep heeft vier verliespunten minder dan de formatie van bondscoach De Haan. Jong Oranje gaat op 7 oktober op bezoek bij Tsjechië.

Opstelling: Boy Waterman (46 Remko Pasveer), Paul Verhaegh, Nigel de Jong, Arnold Kruiswijk, Michael Jansen, Nicky Hofs, Stijn Schaars, Robin van Persie, Daniel de Ridder, Collins John, Eldridge Rojer.

Roemenië - Nederland 2-0 (1-0). 23. Keseru 1-0 (strafschop), 85. Curelea 2-0. Scheidsrechter: Cou‚ (Fra). Rode kaart: 45. Van Persie (Ned), Constantin (Roe).

Stand: 1. Roemenië 5-12, 2. Tsjechië 4-8, 3. Nederland 4-7, 4. Macedonië 4-4, 5. Finland 4-3, 6. Armenië 5-3.

Bron: ANP