Menu
De Ridder: 'Niet zomaar trainer worden omdat ik prof ben geweest'

De Ridder: 'Niet zomaar trainer worden omdat ik prof ben geweest'

Daniël de Ridder (33) kwam op 11-jarige leeftijd in de jeugdopleiding van Ajax terecht. Na 2 seizoenen in de hoofdmacht van Ajax vertrok de Amsterdammer naar de Primera Division. Na diverse andere avonturen beëindigde De Ridder in 2015 zijn profvoetbalcarrière. Inmiddels is de aanvaller terug waar het voor hem allemaal begon: Ajax. De Ridder loopt mee bij de Ajax Vrouwen.

De Ridder loopt normaliter 1 dag in de week mee bij het team van Benno Nihom. Maar deze week is hij voor een paar dagen met de Ajax Vrouwen afgereisd naar de Algarve voor het jaarlijkse trainingskamp. Een mooi moment om de Amsterdammer aan de tand te voelen.

Hoe is het om weer een Ajax-trainingspak te dragen, 8 jaar nadat je Ajax verliet?
,,Het is een raar gevoel. Ik ben het namelijk alleen gewend als speler, er staan nu ineens initialen op mijn trainingspak in plaats van een nummer. Het is wel een gekke gewaarwording, want eigenlijk voel ik mezelf nog een beetje speler."

'Het is een fijn gevoel om mensen binnen de club weer te zien en spreken'

,,Ik ben 2 jaar geleden vrij vroeg gestopt met mijn carrière. Er waren genoeg opties om door te gaan, maar ik had bepaalde voorwaarden en wilde niet zomaar naar het buitenland. Maar het is erg leuk om dit pak weer aan te hebben.”

����#trainingskamp ���� pic.twitter.com/a2qA0lAAKB

— Ajax Vrouwen (@AjaxVrouwen) 10 januari 2018

Voelde je na al die tijd nog steeds een band met Ajax?
,,Ajax is natuurlijk een naam, maar ik voel vooral een band met de mensen binnen de club. Dan denk ik aan iemand als Heini Otto. Het is een fijn gevoel om die mensen weer te zien en te spreken.”

Hoe ben je bij de Ajax Vrouwen terechtgekomen?
,,Dat is via Benno (Nihom, red.) gegaan. Ik ken hem al sinds de middelbare school, we hebben altijd contact gehouden. Hij is nog bij mij op bezoek geweest in Zwitserland toen ik bij Grashoppers speelde. Benno heeft zich op het trainersvak gestort en dat heb ik gevolgd.”

De Ridder als speler in actie tijdens het trainingskamp in Portugal in januari 2004.
De Ridder als speler in actie tijdens het trainingskamp in Portugal in januari 2004.
14 jaar na dit trainingskamp keert De Ridder terug met Ajax in Portugal, bij de technische staf van de Ajax Vrouwen.
14 jaar na dit trainingskamp keert De Ridder terug met Ajax in Portugal, bij de technische staf van de Ajax Vrouwen.
'Het is erg leuk om dit trainingspak weer aan te hebben'
'Het is erg leuk om dit trainingspak weer aan te hebben'

,,Aan het begin van dit seizoen heeft Benno gevraagd of ik aan de slag wilde in zijn staf bij de Ajax Vrouwen. Ik vond dit een superleuk verzoek maar het kwam nog te vroeg. Ik wilde eerst uitzoeken of het trainerschap überhaupt iets voor mij was. Ik loop nu 1 keer in de week mee met de technische staf. Het is de ideale manier om te kijken of ik het leuk vind om op het veld te staan in een andere hoedanigheid dan speler.”

Wat is je rol in de technische staf?
,,Benno heeft in mij een sparringspartner op tactisch en technisch vlak. Ik geef mijn mening over bepaalde situaties, we sparren hierover en uiteindelijk beslist Benno natuurlijk. Op de dag dat ik bij de training ben richt ik me vooral op individuele benadering. Ik zie dan bepaalde dingen bij speelsters die ik vervolgens kort bespreek. Ik heb te weinig een beeld van het collectief om accenten te kunnen leggen. Maar dat is bewust gedaan.”

De Ridder won 2 jeugd-EK's met coach Foppe de Haan, die nu ook een rol heeft in het vrouwenvoetbal.
De Ridder won 2 jeugd-EK's met coach Foppe de Haan, die nu ook een rol heeft in het vrouwenvoetbal.

Je bent momenteel dus nog niet bezig met een trainerscursus?
,,Klopt. Ik loop nu een dag mee bij de Ajax Vrouwen om erachter te komen of ik een cursus wil doen. Ik denk namelijk dat het trainersvak een onderschat beroep is. Veel oud-voetballers worden naar mijn mening te snel trainer omdat ze zoveel van het spel houden en denken dat ze het kunnen. Ik vind dat je als trainer heel andere eigenschappen nodig hebt dan als speler.''

,,De beste spelers met wie ik heb gewerkt, waren namelijk erg op zichzelf gericht, die hadden 1 doel voor ogen en weinig oog voor gevoeligheden van buitenaf. Als trainer heb je juist empathisch vermogen nodig en moet je sociaal capabel zijn, dan kan je beter presteren en meer van elkaar vragen. Daarna komt pas het tactische gedeelte.”

'Als trainer heb je juist empathisch vermogen nodig en moet je sociaal capabel zijn'

,,Ik heb in mijn carrière niet heel veel coaches gehad die echt beide facetten beheersten. Dus ik wil niet zomaar trainer worden omdat ik prof ben geweest. Als ik het ga doen moet ik er ook potentie in zien. Aan het einde van dit seizoen ga ik evalueren en kijken of ik er een vervolg aan kan geven, eventueel in de vorm van een cursus.”

Ben je meteen na je voetbalcarrière op zoek gegaan naar een stage in het trainersvak?
,,Het zwarte gat, waar iedereen over praat, is reëel. Het is niet zo erg als het klinkt maar je hebt opeens veel vrije tijd. Gelukkig kwam heel snel de NOS, waar ik nu analist ben. Dit is voor mij een periode waarin ik verschillende kanten van mijzelf aan het ontdekken ben.”

'Aan het einde van dit seizoen ga ik evalueren en kijken of ik er een staartje aan wil geven.'
'Aan het einde van dit seizoen ga ik evalueren en kijken of ik er een staartje aan wil geven.'

We zien je inderdaad regelmatig bij Studio Sport, is de tv-wereld iets voor jou?
,,Tv is een breed begrip, bij de NOS heb ik het in ieder geval erg naar mijn zin. Op deze manier blijf ik betrokken bij het voetbal en kan ik mijn mening geven. Met wat extra ‘inside information’ kan ik iets toevoegen. Ik vind het erg leuk om te doen.”

Waar zien we jou over 5 jaar, langs het veld of op de buis?
,,Het kan beide, maar het zou ook iets anders kunnen zijn. Er zijn namelijk meerdere dingen op mijn pad gekomen die ook heel leuk zijn. Over trainer worden kan ik nu nog niets zeggen, want ik heb met mijzelf afgesproken om aan het eind van dit seizoen te evalueren. Maar ik vind de Ajax Vrouwen een hele leuke groep en heb het naar mijn zin.’’

Lees ook: Inessa Kaagman: 'Het zal een pittige week worden'
Bekijk ook: Een historisch jaar voor de Ajax Vrouwen

Tekst: Ajax.nl/Dries Govers
Beelden: Ajax.nl/Dries Govers & Ajax.nl/Louis van de Vuurst & ProShots