Menu
De rijke historie van PSV - Ajax

De rijke historie van PSV - Ajax

Stel Hennie Schuurman een vraag over zijn geliefde Ajax en de 66-jarige archivaris van de landskampioen aait over zijn bol, zucht een keer diep en komt daarna met het verlossende antwoord. Nakijken is vervolgens overbodig, want Schuurman, vergelijkbaar met een lopende encyclopedie, heeft het hoogst zelden niet bij het rechte eind.

Gevraagd naar de vijf meest memorabele edities van PSV - Ajax neemt Schuurman voor zijn doen even de tijd, alvorens hij binnen luttele minuten met een pasklaar betoog komt:

PSV - Ajax, 30 maart 1970 (1-3)

,,Bij die wedstrijd ben ik geweest”, is het eerste wat Schuurman te binnen schiet. ,,En Johan Cruijff was in die wedstrijd zoals wel vaker ongrijpbaar. Johan was echt magistraal. Ik meen me verder te herinneren dat Dick van Dijk het eerste doelpunt van Ajax maakte.” Bij het doorspitten van het gearchiveerde krantenartikel komen de overige herinneringen naar boven: ,,Vasco ja, die maakte na rust twee strafschoppen”, doelt hij op wijlen Velibor Vasovic.

PSV - Ajax, 2 september 1972 (0-3)

,,Dat was de wedstrijd waarin Piet Keizer het op zijn heupen had”, vertelt Schuurman met nimmer aflatend enthousiasme. ,,Piet was niet te houden en maakte ze die middag alle drie. Hij kwam toen net terug van een blessure en maakte zijn rentree in Eindhoven. Verder was Johan die dag ook weer ouderwets op dreef. Ook bij die pot was ik trouwens zelf aanwezig.”

Een jonge John Bosman en Ruud Gullit tijdens PSV - Ajax in 1987. Een jonge John Bosman en Ruud Gullit tijdens PSV - Ajax in 1987.

PSV - Ajax, 29 maart 1987 (1-0)

,,Het is ook wel sportief om een nederlaag bij de top-5 te zetten, toch?”, klinkt Schuurman retorisch. Hoewel beide teams die zonnige lentedag lijken af te stevenen op een doelpuntloos gelijkspel breekt Ruud Gullit zeven minuten voor tijd de ban voor PSV. ,,Dat was het moment dat Frank Rijkaard de bal ongelukkig op zijn schouder kreeg en Gullit daarvan profiteerde”, weet de archivaris nog precies. Dat Rijkaard uitgerekend in die periode een voorcontract tekent bij PSV kan hij zich ook nog wel herinneren. Uiteindelijk blijft Rijkaard behouden voor Ajax, maar moet de club wel een aanzienlijk bedrag overmaken naar de Eindhovense rivaal.

PSV - Ajax, 23 oktober 1994 (1-4)

,,Wat een wedstrijd was dat”, verraadt Schuurman stiekem naar welke wedstrijd zijn voorkeur uitgaat. ,,Ik zie Clarence Seedorf nog scoren tegen Stanley Menzo, die bij PSV op doel stond. En wat dacht je van die goal van Peter van Vossen; schitterend.” Het is de periode dat Van Vossen onder trainer Louis van Gaal in enkele wedstrijden de voorkeur krijgt boven Marc Overmars. En de tijd dat Aad de Mos bekend staat om zijn blufpoker. Zo laat de PSV-coach die middag jongeling Boudewijn Zenden warmlopen bij de basisspelers, maar besluit hij op het allerlaatste moment Erik Meijer in te zetten. Het plan valt echter finaal in duigen, want Ajax leidt na een kwartier al met 0-3 door treffers van Ronald de Boer, Edgar Davids en Seedorf. Na rust volgt het weergaloze doelpunt van Van Vossen, alvorens Luc Nilis de eer redt voor de thuisploeg.

PSV - Ajax, 18 maart 2007 (1-5)

,,Dat was de laatste keer dat we daar wonnen”, baalt Schuurman zichtbaar. ,,Och, wat speelde Ajax toen goed. Het vervelende was wel dat Ajax aan het eind van het seizoen een doelpuntje tekort kwam voor de titel. Daarom word ik nu liever tweede met drie punten achterstand dan dat we één doelpunt tekortkomen. Ik kan me trouwens die goal van Wesley Sneijder goed voor de geest halen”, verwijst hij naar het vlammende afstandsschot van de Utrechter: 0-2. Klaas Jan Huntelaar (2x), Gabri en Kenneth Perez nemen de overige treffers voor hun rekening.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Archief Ajax