Menu
De Sa schiet Jong Ajax naar winst

De Sa schiet Jong Ajax naar winst

Jong Ajax heeft maandagavond de derde competitieoverwinning op rij geboekt. Hekkensluiter NEC/FC Oss werd in Nijmegen met 3-1 verslagen dankzij een doelpunt van Tobias Sana en twee goals van Lesley de Sa (archieffoto). Het betrof een dikverdiende overwinning.

De formatie van Gery Vink begon voortvarend aan het duel met NEC/FC Oss, dat met twee punten onderaan bungelt in de eredivisie voor beloftenelftallen. Het beginsignaal was amper weggestorven of de Amsterdammers kwamen op 0-1. De treffer kwam op naam van aanvaller Tobias Sana, die de diepte werd ingestuurd en vervolgens beheerst binnen schoot.

Nadien was het Jong Ajax dat domineerde op sportpark De Eendracht in Nijmegen. Het sterke spel leverde enkele goede kansen op. Onder meer voor Danny Hoesen, maar de spits zag zijn punter net naast het doel belanden. Hetzelfde gold even later voor zijn collega-aanvaller Lesley de Sa, wiens schot eveneens aan de buitenkant van de paal verdween.

Geheel tegen de verhouding in kwam NEC/FC Oss, met ex-Ajacied Nathaniel Will in de basis, na een halfuur spelen op gelijke hoogte. Het doelpunt van Danny van den Meiracker kwam volledig uit de lucht vallen, maar bood de thuisploeg opeens perspectief op een goed eindresultaat.

Net als vorige week tegen FC Twente, scoorde Jong Ajax weer drie keer. Net als vorige week tegen FC Twente, scoorde Jong Ajax weer drie keer.

Bij Ajax begon Nicolai Boilesen wederom in de basis. Nu de jonge Deen is hersteld van zijn langdurige hamstringblessure, mag hij langzaam speelritme opdoen bij de Beloften. Tegen NAC en FC Twente mocht hij niet langer dan één helft meedoen, maar maandagavond duurde zijn optreden ruim een uur. Boilesen speelde als linkshalf en niet als linksachter, waar hij normaal staat. ,,Daarom was hij in het begin wat zoekende’’, constateerde Vink. ,,Maar al snel had hij zijn draai gevonden. Daarna liet hij een prima indruk achter. Volgende week zal hij opnieuw zestig minuten spelen.’’

Waar Jong Ajax in de eerste helft het betere van het spel had, ging het na de pauze redelijk gelijk op. De thuisploeg kreeg meer grip op het duel, terwijl het bij Amsterdammers juist moeizamer ging. ,,We maakten het onszelf lastig’’, aldus Vink over die fase. ,,In de eerste helft speelden we behoorlijk, maar na rust was het voetbal weg. De linies lagen te ver uit elkaar en we leden te veel balverlies. Daardoor kwam het op hard werken aan, terwijl we het juist moeten hebben van verzorgd voetbal.’’

Zowel Jong Ajax als NEC/FC Oss kreeg enkele goede mogelijkheden om op voorsprong te komen, maar desondanks bleef een treffer lange tijd uit. Tot twintig minuten voor tijd. Toen was het Lesley de Sa die de ban brak voor Jong Ajax. De buitenspeler kreeg de bal via Danny Hoesen voor zijn voeten en aarzelde niet: 1-2.

Enkele minuten later gooiden de Ajacieden het duel op slot. Op aangeven van Thulani Serero was het De Sa die het lot van de Nijmegenaren bezegelde. Met zijn twee doelpunten drukte De Sa dus een belangrijke stempel op de wedstrijd. Vink was dan ook tevreden over het spel van zijn aanvaller. ,,Zijn twee goals waren de bekroning op een goede wedstrijd van zijn kant. In de eerste helft was hij nog iets te slordig in de afronding, maar in de tweede helft toonde hij zich super scherp voor het doel.’’

Opvallend is dat Jong Ajax, waar linksback Mitchell Dijks na een uur uitviel met een verstuikte enkel, na lange periodes van droogte eindelijk weer het net weet te vinden. Na de drie goals tegen FC Twente, vorige week, werd er dus opnieuw driemaal gescoord. ,,Het gaat makkelijk, inderdaad, maar ik vind dat we nog steeds te slordig omspringen met onze kansen. Het kan nog een stuk beter’’, zo besloot Vink zijn relaas.

Scoreverloop: 2. Sana 0-1, 30. Van den Meiracker 1-1, 72. De Sa 1-2, 76. De Sa 1-3

Jong Ajax: Van der Hart, Ligeon, Veltman, Denswil, Dijks (58. Rosheuvel), Serero, Boilesen (60. Busse), Andersen, Hoesen (84. Vermeij), De Sa, Sana.

Tekst: Ajax.nl/Fabian van der Poll
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees (boven) en Louis van de Vuurst