Menu
De Sjaak Swart van Ajax Cape Town

De Sjaak Swart van Ajax Cape Town

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In de rubriek Bericht uit Kaapstad laten we iedere maandag het licht schijnen op het Afrikaanse Ajax. In de tiende aflevering van dit seizoen besteden we aandacht aan Brett Evans. De 29-jarige aanvoerder speelt al zijn hele leven voor Ajax Cape Town. Daarnaast is hij parttime coach in de jeugdopleiding.

Nee, Sjaak Swart kent hij niet. De naam van Mister Ajax klinkt hem niet bekend in de oren. Toch heeft de linksback van Ajax Cape Town meer gemeen met Swart dan hij op voorhand zou denken. Evans heeft namelijk verreweg de meeste wedstrijden voor het Afrikaanse Ajax gespeeld. Het exacte aantal weet hij niet. ,,Het zijn er in ieder geval meer dan 300”, rekent hij voor. ,,Daar ben ik vorig seizoen uitgebreid voor gehuldigd.”

De 603 officiële wedstrijden van Swart zal hij moeilijk kunnen evenaren, bekent Evans. Maar de bijnaam ‘Mister Ajax Cape Town’ klinkt hem als muziek in de oren. Het is duidelijk dat de aanvoerder een bijzondere band met de club uit Kaapstad heeft. Via de ‘School of Excellence’ in Johannesburg haalde Seven Stars, een van de clubs waaruit Ajax Cape Town in 1999 ontstond, hem eind jaren '90 direct naar Kaapstad. ,,Het is inderdaad niet gebruikelijk om zo lang bij dezelfde club te zitten. Maar ik wil hier gewoon niet weg. Als het aan mij ligt speel ik zo lang mogelijk voor Ajax Cape Town. Al ben ik wel zo realistisch dat ik de jeugd de ruimte zal geven als de tijd daar rijp voor is. In de opleiding lopen een paar talentvolle linksbacks rond. Die moeten op een gegeven moment ook hun kans krijgen.”

Brett Evans heeft al meer dan 300 wedstrijden voor Ajax Cape Town gespeeld. Brett Evans heeft al meer dan 300 wedstrijden voor Ajax Cape Town gespeeld.

Zijn betrokkenheid bij de eigen jeugdopleiding komt deels voort uit zijn achtergrond. ,,Als ik zie wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is, ben ik wel een beetje jaloers op de huidige generatie jeugdspelers van Ajax Cape Town. Al die professionele begeleiding had ik vroeger als jonge voetballer niet.” Het verklaart dat hij zich tweeënhalf jaar geleden vol overgave in zijn parttime baan als assistent-coach van het U-12 team stortte. ,,Ik vind het geweldig om jonge spelers iets te leren. Zeker met alle faciliteiten, kennis en ervaring die we hier hebben. Het zit denk ik een beetje in de familie, want mijn zussen zitten ook in het onderwijs. Daarnaast ben ik altijd aanvoerder geweest en een enorme teamplayer. Ik wil altijd betrokken zijn. Drie dagen per week geef ik de jeugd training. De wedstrijden moet ik echter meestal aan me voorbij laten gaan omdat ik in het weekend uiteraard zelf speel.”

Als geen ander kan Zuid-Afrikaans international Evans de Nederlandse invloed bij Ajax Cape Town op waarde schatten. ,,Het is fantastisch dat Maarten Stekelenburg nu onze hoofdcoach is. Doordat hij al jaren als hoofd van de jeugdopleiding bij ons werkte kent hij de club door en door. Ook zijn opvolger Corné Groenendijk zorgt er met zijn kennis en voetbalvisie voor dat de jeugdopleiding op een ‘Nederlandse manier’ naar een hoger niveau wordt getild.” Zodra de naam Foppe de Haan valt, breekt er een glimlach door op het gezicht van Evans. ,,Ja, Foppe… Die man was voor iedereen bij de club echt een vaderfiguur. Bovendien was hij een geweldige trainer die talentvolle spelers de kans gaf om zich te ontwikkelen tot sterren. Thulani Serero is daarvan natuurlijk het mooiste voorbeeld. En de naam van Foppe zal natuurlijk voor altijd verbonden blijven aan het bijna-kampioenschap van vorig seizoen. Als ik daar nu weer aan terugdenk, begin ik toch weer te balen. We waren er immers zo dichtbij. Toch blijft het een gouden herinnering.”

Met zijn werk bij de jeugdopleiding lijkt een toekomst als coach bij Ajax Cape Town voor de hand te liggen. ,,De meeste spelers beginnen pas na hun carrière als coach. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik het tijdens mijn actieve loopbaan als speler al kan combineren. De ervaring die ik nu als beginnend coach opdoe is heel waardevol. Hopelijk komt dat straks van pas. Op dit moment heb ik verder eigenlijk weinig meer te wensen. Ik koester alles wat ik hier heb bij Ajax Cape Town.” En dan, na een korte stilte: ,,Nou ja, die mijlpaal van 400 wedstrijden spreekt toch wel tot de verbeelding. Als het zover is, zullen ze me er bij de club vast aan herinneren.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto’s: Ajax Cape Town