Menu
'De sleutel kan Younes tegen Arias zijn'

'De sleutel kan Younes tegen Arias zijn'

In aanloop naar de kraker PSV - Ajax blikken we op Ajax.nl in een drieluik vooruit op de topper tussen de nummers 1 en 2 van de Eredivisie. Drie betrokkenen met een verleden in Amsterdam en Eindhoven vertellen over hun tijd bij Ajax en PSV. In aflevering 2: Aad de Mos

Hij antwoordt resoluut. De Mos hoeft er niet eens over na te denken en lepelt moeiteloos de datum op. ,,8 april 1982”, vertelt de voormalige coach en tegenwoordig analyticus. ,,Die dag werd mijn dochter geboren.” Het is De Mos’ mooiste herinnering aan Ajax – PSV. ,,Het was een dubbelmooie zondag. Om 7 uur ’s ochtends werd mijn dochter geboren. We wonnen in het Olympisch Stadion met 3-0.”

Vliegende start
De Mos kende in de jaren tachtig bij Ajax een vliegende start van zijn trainerscarrière. Hij begon bij de jeugdopleiding en kreeg uiteindelijk na een succesvolle periode als interim-coach een vaste aanstelling. Het trainersleven lachte hem toe. In de jaren negentig was De Mos ook coach van PSV.

,,Voor mij was het niet speciaal om tegen Ajax te moeten spelen. Er waren geen spelers meer bij met wie ik gewerkt had. Het waren vooral de media die het interessant vonden”, vertelt De Mos. ,,Ik heb een keer met 4-0 gewonnen van Ajax, maar ben er ook een keer met dezelfde cijfers vanaf gegaan. Dat was tegen het grote elftal van Louis van Gaal. Uiteindelijk heb ik met PSV niet zo vaak gewonnen van Ajax. Bij Ajax won ik ook bijna altijd van PSV."

Opleiding
Als oud-trainer van beide clubs kent De Mos haarfijn de achtergronden van Ajax en PSV en dus ook de verschillen. ,,Ajax moet het structureel van de jeugdopleiding hebben. Dat zie je nu ook weer terug met jongens als Jairo Riedewald en Davy Klaassen. In mijn tijd was tachtig procent van de jongens ook zelfopgeleid en uit de regio Amsterdam afkomstig. PSV is meer een koopclub. Ik kreeg destijds ook een budget om een elftal te kopen. Mannen als Ronaldo, Nilis en Stam speelden toen bij PSV.”

Volgens De Mos zijn wedstrijden tegen PSV voor de Ajacieden heel anders dan bijvoorbeeld de duels met aartsrivaal Feyenoord. ,,De agressiviteit van Feyenoord-supporters richting Ajax is groot. Die haat is er al sinds mensenheugenis, maar inmiddels geëscaleerd. Dat komt mede door de veranderde maatschappij en normen en waarden. Bij PSV is de voetbalachtergrond heel anders. Daar gaat het in de aanloop naar zo’n wedstrijd tegen Ajax er heel anders aan toe en zijn er nooit relletjes.”

Volgens oud-trainer Aad de Mos kan Amin Younes zondag een sleutelrol spelen in de topper tegen PSV.
Volgens oud-trainer Aad de Mos kan Amin Younes zondag een sleutelrol spelen in de topper tegen PSV.

PSV strandde dinsdag in de achtste finales van de UEFA Champions League na strafschoppen tegen Atletico Madrid. Volgens De Mos kunnen de Eindhovenaren vooral moed putten uit het bezoek aan de Spaanse hoofdstad. ,,Het geeft PSV natuurlijk vertrouwen. Ze hebben uitstekend weerstand geboden. Het fysieke aspect zal geen rol spelen. Het was anders geweest als ze woensdag en zaterdag hadden moeten spelen, maar ze hebben nu voldoende voorbereiding- en hersteltijd.”

Uitzondering op de regel
De Mos geeft hoog op van Phillip Cocu en Frank de Boer, de coaches van PSV en Ajax. ,,Het was voor beiden een goede stap om eerst in de jeugd te werken en vanuit de A-junioren uiteindelijk hoofdtrainer te worden. De Boer en Cocu zijn voor mij de uitzonderingen op de regel dat voetballers nooit goede trainers worden. Normaal geldt dat voor 1 op de 10. Dit zijn er nu twee. Ze waren allebei tactische goede spelers en kwamen natuurlijk niet voor niets bij Barcelona terecht. Dan moet je het spelletje wel zien.”

Volgens De Mos heeft PSV momenteel meer kwaliteit in huis. ,,Ik vind dat De Boer er echt het maximale uithaalt. Het materiaal vind ik namelijk niet zo heel goed. PSV beschikt juist over een heel volwassen ploeg. Als ik dan toch iets moet noemen, vind ik dat Ajax aanvallend meer potentie heeft. De sleutel tot succes kan Amin Younes tegen Santiago Arias zijn. Younes zal Arias binnendoor moeten zoeken, want ik vind Arias daarin niet sterk.”

De Mos rekent op een attractieve wedstrijd. ,,Ik ga ervan uit dat PSV Ajax in het begin wil overrompelen. Maar als Ajax iets wil, zullen ze moeten domineren. Aangezien PSV dat niet zal toestaan, wordt het denk ik een mooie clash. De ploeg die wint, kan zich vrijwel zeker opmaken voor Champions League-voetbal volgend seizoen.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst en Pro Shots (boven)