Menu

De spanning stijgt voor Koeman

Twee dagen voor de kampioenswedstrijd stijgt de spanning voor Ronald Koeman. Hoewel hij niets anders heeft gedaan dan anders in de voorbereiding op een wedstrijd, is de spanning merkbaar.

,,De spelers zijn wat luidruchtiger en wat onrustiger dan normaal. Bovendien praat iedereen er over, je leest er over, je hoort er over. Maar we bereiden ons niet anders voor dan anders. Het enige verschil is dat we het deze week rustig aan hebben gedaan op de trainingen", zegt Koeman. ,,Iedereen is zich bewust van de situatie. Om onze krachten te sparen en fit te zijn voor het laatste duel, hebben we niets overdreven."

,,De spelers denken niet dat het kampioenschap al binnen is. Het leeft heel erg natuurlijk, maar alles kan nog mis gaan. Als iemand dat weet ben ik het wel. Ik ben met Barcelona een keer kampioen geworden omdat Deportivo la Coruna twee minuten voor tijd verzuimde te scoren uit een penalty. Dat was ook in de laatste competitiewestrijd. Gelukkig zat ik toen aan de goede kant."

Ondanks het feit dat in het voetbal alles mogelijk is, ziet de trainer de wedstrijd tegen NEC vol vertrouwen tegemoet. ,,We moeten een punt halen, dat moet lukken. Maar NEC kan vrijuit spelen, heeft vorige week met 5-0 verloren en zal dus iets willen rechtzetten zondag. Daarbij is het voor hun de laatste thuiswedstrijd en dan wil je de suppporters wat bieden. Van 'cadeautjes' is absoluut geen sprake."

Hoewel Koeman zegt dat hij tijdens een wedstrijd weinig meer kan doen, zijn invloed geldt vooral tijdens de voorbereidingen, denkt hij wel na over wat te doen tijdens de wedstrijd. Koeman: ,,Als je snel scoort en je komt op voorsprong, kan er weining meer gebeuren. Wij moeten het spel controleren. Maar het verloop van de wedstrijd en de stand in Doetinchem, waar PSV tegen De Graafschap speelt, zal dan een aantal keuzes bepalen.'

,,Ik ben ervan overtuigd dat we het redden. We hebben in de laatste vier wedstrijden geen doelpunt meer tegen gehad. Als dat zondag ook gebeurt zijn we er. Ik speel zondag hetzelfde als de laatste wedstrijden, wat goed is verander ik niet."

De trainer vervolgt:,,Het is moeilijk op dit soort momenten een goede wedstrijd te spelen. Het is in ieder geval leerzaam voor de spelers. Ze leren om te gaan met meer druk op de ketel in bepaalde situaties. Voor volgend seizoen is dat goed, dan kunnen ze vast een beetje wennen, want zo zal het in de Champions League ook gaan."

Ajax zal, mocht alles goed gaan zondag, het kampioenschap verdienen, vindt de trainer. Ajax is tenslotte het meest constant geweest in vergelijking met PSV en Feyenoord. Hij besluit: ,,Feyenoord doet niet meer mee in de race om de titel, nu moeten we alleen PSV nog van ons afschudden."