Menu
De spits doet van zich spreken

De spits doet van zich spreken

De eerste dag van november blijkt in de historie van Ajax niet zelden een bijzondere te zijn geweest. Ajax.nl licht er twee hoogtepunten uit; de vijf van Ruud Geels en het vaarwel van Shota Arveladze.

Welke datum het ook is, welk jaar het ook is en welke spelers het ook zijn, het maakt niets uit. Als Feyenoord en Ajax tegenover elkaar staan, is het altijd bijzonder. Resultaten behaald in het verleden, bieden geen garantie voor de aanstaande ontmoeting tussen de twee rivalen en zelfs resultaten behaald in de huidige competitie zeggen nagenoeg niets over wat het resultaat zal zijn in de Klassieker der voetbalwedstrijden.

In het seizoen 1975-1976 begon Ajax bedroevend slecht aan de competitie. Na drie duels prijkte er nog altijd geen overwinning op de palmares en de wedstrijd tegen PSV eind september ging roemloos met 6-2 verloren. Toch voerde Ajax, weliswaar samen met Feyenoord, de ranglijst voor het onderlinge treffen aan. Het doelsaldo van Feyenoord was iets beter, namelijk 15 om 10. Voor Ajax-coach Rinus Michels was het prettig dat hij zijn spits Ruud Geels na een lichte blessure weer optimaal kon gebruiken. Arno Steffenhagen en Willy Brokamp dienden de oud-Feyenoorder van aanvoer te voorzien. In de tiende minuut liet Geels zich al zien toen hij een voorzet van René Notten binnenschoot. Feyenoord wilde zo snel mogelijk van die achterstand af en verliet de defensieve stellingen. Pas na ruim een uur spelen profiteerde Ajax daar volledig van. Arno Steffenhagen scoorde de tweede Ajax-goal, maar daarna had alleen Ruud Geels het woord. En binnen twintig minuten wist de spits, die bij Feyenoord moest wijken voor Ove Kindval, Eddy Treytel nog vier keer te passeren. Het was niet de laatste keer dat Geels namens Ajax vijf keer in een competitiewedstrijd zou scoren. Een klein jaar later deed hij het in de met 7-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen FC Utrecht nog eens dunnetjes over.

Shota Arveladze nam op 1 november 2001 afscheid van 'zijn' Ajax. Shota Arveladze nam op 1 november 2001 afscheid van 'zijn' Ajax.

In de historie van Ajax zijn er meer spitsen tot meer dan drie goals in een duel gekomen. Bijvoorbeeld Shota Arveladze en ook hij heeft iets met de datum 1 november. Op die dag in 2001, bij de thuiswedstrijd tegen FC Kopenhagen, nam de Georgiër namelijk afscheid van Ajax. Het werd een emotioneel vaarwel. De liederen van de F-side waren hartverwarmend, de ereronde prachtig. Shota had het er zichtbaar moeilijk mee: ,,This is too much for me.''

Arveladze veroverde in zijn eerste seizoen meteen de dubbel. Met zijn schaarbeweging, geplaatste doelpunten uit de tweede lijn en de lach die hem alijd sierde, wist hij al snel de harten van de Amsterdammers te stelen. De twee seizoenen die volgden kenmerkten zich vooral door blessureleed, maar in het seizoen 2000-2001 werd hij weer clubtopscorer met 17 doelpunten. Shota's hoogtepunt in dat seizoen was de thuiswedstrijd tegen Sparta op 18 maart. Ajax won met 9-0 en Arveladze scoorde maar liefst vier maal. De laatste officiële wedstrijd van Arveladze in Ajax-shirt was op 26 augustus 2001, uit tegen Feyenoord. In de wedstrijd die met 1-2 door Ajax werd gewonnen werd hij in de 70ste minuut vervangen door Johnny Heitinga, die debuteerde.

Ajax TV staat komende week volledig in het teken van de ontmoeting tussen Feyenoord en Ajax op 11 november. Onder andere Ruud Geels zal uitgebreid aan bod komen. Houd Ajax TV daarom in de gaten!

Lees meer over de historie van Ajax!
Kijk in de rubriek Historie >>