Menu
De spontane circusact van Witschge

De spontane circusact van Witschge

Ajax hervat zondag de tweede seizoenshelft met de Klassieker tegen Feyenoord. Het duel dat in de ArenA plaatsheeft, staat ruim 56 jaar na de invoering van de Eredivisie bol van de legendarische momenten. Richard Witschge is namens Ajax een van de vele hoofdrolspelers uit de geschiedenis.

Het is 26 oktober 1997 als Witschge in de wedstrijd tegen Feyenoord de bal op artistieke wijze krijgt aangespeeld door Shota Arveladze. De ras-Amsterdammer bedenkt zich geen moment en duikt al hooghoudend - liefst negenmaal - de zee van ruimte in aan de linkerkant van het veld. Wat volgt is een staande ovatie.

Ruim vijftien jaar later wordt de jongere broer van Rob nog geregeld herinnerd aan zijn circusact. ,,Terwijl het voor mij gewoon een voetbalmoment was”, zegt de inmiddels 43-jarige techniektrainer van Ajax. ,,Ik was er vooraf niet mee bezig en deed zoals wel vaker iets dat in me opkwam. Ik wilde altijd iets doen voor het publiek en niet alleen ‘tikkies’ breed geven.”

Dat de spontane actie van Witschge niet overal wordt gewaardeerd blijkt enige tijd later als hij met Ajax De Kuip betreedt voor al weer een Klassieker. ,,Ik zag toen ineens een spandoek hangen van tachtig meter lang met mijn mobiele nummer erop”, blikt de voormalig international terug. ,,Gelukkig wonnen we wel. En toen ik vervolgens de bus instapte voor de terugreis naar Amsterdam had ik vierduizend berichten ontvangen in mijn telefoon.”

Witschge over zijn hooghoudact: ,,Ik wilde altijd iets doen voor het publiek en niet alleen ‘tikkies’ breed geven.” Witschge over zijn hooghoudact: ,,Ik wilde altijd iets doen voor het publiek en niet alleen ‘tikkies’ breed geven.”

Hoewel zijn broer Rob ruim vijf seizoenen speelde voor Feyenoord kan Richard zich er moeilijk een voorstelling van maken. ,,Mijn broer speelde in het buitenland en kon terug naar Nederland. Het was voor hem dus een uitgelezen kans naar Feyenoord te gaan.” Op de vraag of het ook zijn keuze zou zijn geweest, antwoordt de jongste Witschge: ,,Ik denk het niet, maar ik ben ook nooit in die omstandigheid geweest.”

Ondanks de vele jaren die beide broers voor Ajax en Feyenoord speelden, stonden ze slechts eenmaal tegenover elkaar in een Klassieker. In het seizoen 1990/1991 was Richard met Ajax te sterk voor de bezoekers. Aron Winter en John van ’t Schip bepaalden die middag in het Olympisch Stadion de eindstand op 2-0.

Hoewel Ajax en Feyenoord momenteel de derde plaats delen op de ranglijst met 37 punten uit 18 wedstrijden, rekent Witschge zondag op een zege voor Ajax. ,,Thuis moeten ze altijd winnen.” Tevens heeft de stilist van weleer een rotsvast vertrouwen in zijn voormalige ploeggenoot Frank de Boer. ,,Frank is Frank en trekt zijn eigen plan. Hij doet geen gekke dingen. Bovendien was hij altijd al een leider in het veld met een echte winnaarsmentaliteit.”

Competitieresultaten van de laatste vijf seizoenen:

2011/2012 Ajax – Feyenoord 1-1 (23-10-2011)
2010/2011 Ajax – Feyenoord 2-0 (19-01-2011)
2009/2010 Ajax – Feyenoord 5-1 (01-11-2009)
2008/2009 Ajax – Feyenoord 2-0 (15-02-2009)
2007/2008 Ajax – Feyenoord 3-0 (03-02-2008)

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst