Menu
De surprise van Johan Cruijff

De surprise van Johan Cruijff

Als de wedstrijd Roda JC - Ajax niet vanwege trieste omstandigheden was uitgesteld, zou het de zevende keer zijn geweest dat de Amsterdammers op Sinterklaasdag hadden gevoetbald. Terwijl de meeste gezinnen vol verwachting uitkeken naar pakjesavond, moesten de heren voetballers vaak eerst aan de slag op deze Hollandse feestdag. Een historisch overzicht.

Al direct in het eerste seizoen van het betaald voetbal, 1954-1955, is het raak. De Ajacieden moeten voetballen op de zondag van Sinterklaas. En de wedstrijd die voor die middag in de eerste klasse afdeling D op het programma staat, is er niet zomaar één. Ajax treft stadsgenoot Volewijckers en druk dat het is op het roemruchte Mosveld-terrein! De mensen staan in drommen langs de kant en voor de vensters van de aanliggende woningen. De stadsderby kent geen winnaar. Het wordt 2-2.

Pas elf jaar later komt het weer voor dat er precies op 5 december moet worden gespeeld. Het Ajax van trainer Rinus Michels ontvangt in eigen huis GVAV en laat op die zondag de Groningers kansloos, 5-1.

In 1971 ontvangen de Amsterdammers FC Den Bosch op zondag 5 december. Het elftal met onder andere Johan Cruijff, Horst Blankenburg en Sjaak Swart wint met 5-0. Voor de Brabanders viel er weer niets te halen in de hoofdstad.

In 1976 vertrekt Ajax op 5 december wél naar Kerkrade voor de ontmoeting tegen Roda JC. Het gaat voorspoedig. Ajax, dat in dat seizoen met vijf punten voorsprong op PSV landskampioen zou worden, wint met 2-3.

Helmond Sport heet de tegenstander op 5 december 1982. En dan gaat er bij de echte kenners een belletje rinkelen. Was dat niet? Ja, inderdaad. Johan Cruijff trakteerde de toeschouwers in de met 5-0 gewonnen wedstrijd wel op een zeer fraaie surprise, al zal doelman Otto Versfeld daar ongetwijfeld anders over denken. Samen met Jesper Olsen bedacht de maestro de strafschop in tweëen: Cruijff legde de bal opzij, Olsen liep nog een stukje door met de bal en schoof hem terug op Cruijff die een verbijsterde Versfeld vervolgens simpel verschalkte.

Ajax deed het tot 5 december 1999 dus altijd goed op de kinderfeestdag. Maar dan gaat het mis. In eigen huis weet de ploeg van Jan Wouters niet te winnen van RKC. Het wordt 1-2.

Afgelopen vrijdag zou het de eerste keer zijn geweest dat Ajax echt op de pakjesavond zelf aan de slag had gemoeten. Maar vanwege het trieste overlijden van de voorzitter van het Limburgse Roda JC is de wedstrijd uitgesteld tot woensdag 21 januari.