Menu
De tegenstander: Juventus

De tegenstander: Juventus

De eerste krachtmeting van Ajax op het Europese kampioenenbal zal woensdag 15 september in de Amsterdam ArenA worden beslecht. Ajax treft Juventus. Geen onbekende, want in de historie speelden de Amsterdammers in totaal elf keer tegen de Noord-Italianen. Dat Zlatan Ibrahimovic zijn eerste Europese wedstrijd in het zwart-wit van Juventus speelt in plaats van in het rood-wit van Ajax, maakt het duel nog specialer.

Eindelijk weer eens een andere Italiaanse club. Vorig seizoen trof Ajax AC Milan en ook in de voetbaljaargang 2002-2003 troffen de Amsterdammers de Milanezen. Hun stadsgenoten Internazionale en rivaal AS Roma behoorden destijds ook tot de opponenten. Van al die Italiaans-Nederlandse ontmoetingen won Ajax alleen een keer van AS Roma. Trainer daar was wel Fabio Capello die zich na de 2-1 nederlaag die hij met zijn club leed in Amsterdam een zeer slecht verliezer toonde. Ajax had leuke talentjes, maar slechts twee goede spelers: Cristian Chivu en Zlatan Ibrahimovic. Chivu haalde hij naar Roma en Ibrahimovic trok hij net voor het sluiten van de transfersmarkt aan bij Juventus.

Dus Capello - en met hem ook oud-Roma en huidige Juventus-spelers Emerson en Zebina - bewaart slechte herinningen aan zijn laatste optreden voor het Ajax-publiek. Hij voelde zich na dat duel zoals Ajax zich bijna altijd voelde tegen Italianen. Het idee hebben dat je beter bent maar dan toch de boot in gaan.

Overigens zijn er nog maar vijf basisspelers van de thuiswedstrijd tegen het AS van Capello, die nu ook nog bij Ajax actief zijn. Maarten Stekelenburg, Nigel de Jong, Steven Pienaar, Maxwell en Trabelsi. Bergdølmo, Mido, Witschge, Ibrahimovic, Van der Meyde en Pasanen zijn inmiddels vertrokken.

Maar Juve is geen AS Roma. Juventus is wél de succesvolste Italiaanse voetbalploeg in de geschiedenis. Maar liefst 27 keer wonnen de Noord-Italianen de landstitel - dat is tien keer vaker dan AC Milan dat deed - en negen keer was de Italiaanse beker voor de Turijnen. De 'Oude Dame' is bovendien de laatste vijf jaar de enige club die steeds in de topdrie van de Serie A eindigde.

Op de Europese velden sleepten de voetballers uit Turijn in de rijke historie elf prijzen weg. De club won in 1985 en 1996 alles wat er internationaal te winnen viel. Juventus werd in 1996 Europees kampioen door in de finale Ajax na strafschoppen te verslaan. Alessandro del Piero, ook nu in de selectie van Juve, was er toen al bij. Juventus won in beide jaren de Europese Supercup en versloeg in zowel 1985 als in 1996 de Zuid-Amerikaanse kampioen, waardoor ook de wereldbeker naar Italië verhuisde. De laatste Europese prijs dateert uit 1999 toen de club de troostprijs onder de Europese trofeeën in de wacht sleepte, de Intertoto Cup.

De laatste keer dat Juventus een Italiaanse prijs wist te winnen, was in 2003. Behalve de scudetto was ook de Italiaanse Supercup een prooi voor de zwartwitten.

De statistieken van duel tussen Ajax en Juventus laat geen duidelijk beeld zien wie overheerst, maar op de momenten dat het er echt om ging bleek Juve de sterkste. Ajax won wel de allereerste ontmoeting op het hoogste platform. In de finale van het Europa-Cup 1-toernooi in 1973 was Ajax met 1-0 te sterk. Twee seizoenen later lag Ajax er na een zege en een nederlaag uit en in 1978 was een verloren strafschoppenserie bepalend voor de uitschakeling. Dat was ook het feit in 1996. Toen was een 1-1 stand bereikt na 90 minuten. De laatste confrontatie was met 4-1 overduidelijk in Turijns voordeel.

Juventus opende dit seizoen met een uitwedstrijd bij Brescia. Met 0-3 zette de nieuwe ploeg van Zlatan Ibrahimovic de thuisploeg opzij. Pavel Nedved, die dus fit lijkt voor het treffen met Ajax, en David Trezeguet hadden de stand al op 0-2 gezet. Ibrahimovic, ingevallen na rust, scoorde in de 69ste minuut. Hij stond met zijn rug naar het doel, nam de bal aan, draaide weg van zijn tegenstander en schoot in de verre hoek raak. Daarmee tilde hij Juventus direct naar de eerste plaats in de Serie A.

Europese wedstrijden tegen Juventus:

1972-1973 Ajax- Juventus EC 1 F 1-0
1974-1975 Juventus - Ajax UEFA Cup 1/8 F 1-0
1974-1975 Ajax - Juventus UEFA Cup1/8 F 2-1
1977-1978 Ajax - Juventus EC 1 1/4 F 1-1
1977-1978 Juventus- Ajax EC 1 1/4 F 1-1 VNS
1995-1996 Ajax - Juventus UEFA CL F 1-1 VNS
1996-1997 Ajax - Juventus UEFA CL 1/2 F 1-2
1996-1997 Juventus - Ajax UEFA CL 1/2 F 4-1