Menu
De Toekomst gonst van beleving

De Toekomst gonst van beleving

Sportpark de Toekomst barstte woendagmiddag bijna uit zijn voegen. Liefst 48 clubs waren met hun jongste pupillen te gast op het grote F-toernooi dat Ajax organiseert voor de regio. De gastheer zelf won het evenement.

Dit keer vooral clubs uit Noord-Holland. Simpelweg omdat die provincie wel vakantie had en de regio Utrecht niet meer. Van de deelnemende verenigingen zijn er 25 waarmee Ajax een zogenaamd HET-overeenkomst heeft. Met een aantal andere clubs, waaronder Pancratius en Legmeervogels, heeft de Amsterdamse vereniging een ander soort samenwerking. Ook zij waren aanwezig. Maar ook clubs waar Ajax 'niets' mee heeft, waren vertegenwoordigd. ,,We hanteren daarin een soort roulatiesysteem. Dit keer is bijvoorbeeld Reiger Boys uit Heerhugowaard van de partij, volgend jaar kan dat dan Kolping Boys uit Alkmaar zijn of SVW'27 ook uit Heerhugowaard'', stelt Hennie de Regt, hoofd scouting van de Toekomst en deze middag 'toernooidirecteur'.

,,We begonnen dit toernooi een aantal jaren geleden met 32 clubs, gingen toen naar 40 en we hebben vandaag 48 deelnemende verenigingen. Daarmee zit het toernooi vol, we kunnen niet groter. We hebben nu ook alle velden in gebruik.'' Op de twee helften van de velden voetballen de teams in de breedte. Opvallend om te zien wa dat vooral de Ajax-jeugd het veld zo breed hield als maar kon door steevast een speler aan de linkerkant en een aan de rechterkant aan de zijlijn te laten spelen. Tegenstander EDO wist er in de derde wedstrijd nauwelijks raad mee. Toch hielden zij de schade beperkt, want het team dat voor EDO tegen Ajax moest spelen verloor met maar liefst 9-0 in 20 minuutjes. ,,Hoewel zulke uitslagen heel goed kunnen als je tegen Ajax speelt, krijgen we verzoeken van de teams of ze dit jaar alsjeblieft bij Ajax in de poule mogen'', aldus De Regt. ,,Maar het komt ook wel voor dat een vereniging voor het derde jaar deelneemt en vraagt of ze dit keer niet bij Ajax in de poule hoeven...'' De Regt zal dat verzoek volgend jaar dus wel krijgen van de club die met 9-0 verloor.

Niet alleen die verzoeken worden meegenomen in de planning; ook wordt gekeken of clubs die elkaar in de competitie al treffen niet tegen elkaar komen te staan. Ook probeert de toernooicommissie de teams die elkaar vorig jaar in de poule tegen zijn gekomen niet weer in dezelfde groep te zetten. ,,Het is een redelijk gestuurde loting zo", grijnst De Regt die dit jaar blij is met de samenloop van het toernooi en een competitiewedstrijd van Ajax 1. Want alle deelnemende clubs kunnen vanavond op de tribune het duel tegen ADO volgen. De Haagse club mag zelf geen supporters meenemen waardoor het uitvak beschikbaar kwam voor de F'jes. ,,Op deze manier, het toernooi en het wedstrijdbezoek, doe je toch iets terug naar de regio", vindt De Regt. ,,Er wordt gedacht dat we dit toernooi alleen maar houden om te scouten, maar misschien houd je van al deze jongetjes er eentje over. Maar vandaag is het niet alleen het talentje van een club dat eens mag komen kijken. Nee, al zijn vriendjes mogen mee!"

Uitslagen vanaf de kwartfinales:
Volendam - Zeeburgia 1-2
Purmersteijn - Ajax 0-1
AFC - Zwanenburg 0-0 AFC wns
Fortuna W - SV Almere 1-1 Almere wns

Halve finale:
Zeeburgia - Ajax 0-3
AFC - SV Almere 3-0

Finale: Ajax - AFC 1-0