Menu
'De Toekomst van Ajax' nieuwe tv-docu

'De Toekomst van Ajax' nieuwe tv-docu

Woensdag gaat de Ajax TV-documentaire 'De Toekomst van Ajax' in première op FOX Sports. De docu biedt een exclusieve blik achter de schermen van Ajax' jeugdopleiding. De Ajax-filosofie en Het Plan-Cruijff komen uitgebreid aan bod.

Bijna een jaar na de eerste afspraak voor de documentaire 'De Toekomst van Ajax', is het resultaat deze week te zien. In 55 minuten geeft de docu een indrukwekkend inkijkje in de keuken van de jeugdopleiding van Ajax, waarin de passie voor het voetbal en het opleiden van nieuw talent centraal staat.

Het belangrijke nieuwe scoutingsproject 'Ajax Talenten Programma' (atp) komt aan bod waarin potentiele jeugdspelers meerdere weken op de club komen trainen zónder dat ze al daadwerkelijk in de opleiding zitten. In de documentaire is te zien hoe spelers daarna beoordeeld en in enkele gevallen ook aangenomen worden.

In de onderbouw zijn de laatste tijd diverse grote veranderingen doorgevoerd; straatvoetbal, soccer squash en zaalvoetbal zijn nieuwe elementen binnen de jeugdopleiding. Maar misschien wel de belangrijkste verandering is de spelvorm 'Twin Games'. Alles draait daarbij om techniek en individuele ontwikkeling.

Dat laatste is eigenlijk de grootste wijziging sinds de invoering van het Plan Cruijff. Dat wordt in de midden- en bovenbouw duidelijk. De ontwikkeling van spelers wordt individueel gescreend en geanalyseerd aan de hand van de skillsbox . De individuele aanpak is goed terug te zien tijdens de performance trainingen en voetbaltraining.

In de documentaire komen veel professionals en talenten aan het woord. Wim Jonk, Ruben Jongkind, Jasper van Leeuwen, diverse scouts, jeugdtrainers Dennis de Haan, Said Ouaali, Brian Tevreden en Winston Bogarde, jeugdspelers Julian Brandes (onderbouw), Daishawn Redan (middenbouw) en Carel Eiting (bovenbouw) nemen de kijker in 55 minuten mee in hun voetbaldomein: de toekomst.

De docu 'De Toekomst van Ajax' is woensdag vanaf 22:00 uur te zien op FOX Sports 1. De documentaire wordt vervolgens meerdere keren herhaald.

Uitzendschema van 'De Toekomst van Ajax':

* Woensdag 9 september: 22:00 uur / FOX Sports 1
* Woensdag 9 september: 23:00 uur / FOX Sports 5
* Donderdag 10 september: 18:00 uur / FOX Sports 5
* Zaterdag 12 september: 23:30 uur / FOX Sports 1
* Maandag 14 september: 18:00 uur / FOX Sports 5
* Maandag 14 september: 23:00 uur / FOX Sports 5

Uitzendtijden, -data en -kanalen zijn altijd onder voorbehoud

Tekst en beeld: Ajax.nl