Menu
De trainer als chauffeur door Kaapstad

De trainer als chauffeur door Kaapstad

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In de rubriek ‘Bericht uit Kaapstad’ laten we wekelijks het licht schijnen op het Afrikaanse Ajax. In deze twaalfde aflevering van dit seizoen zien we dat een hoofd jeugdopleiding meer doet dan alleen managen. Af en toe geeft Nederlander Corné Groenendijk enkele pupillen een lift.

Lulu and Shaquille zijn twee doodgewone jongens uit het Zuid-Afrikaanse Hout Bay. De talenten voetballen al jaren bij Ajax Cape Town en ook zij maken gebruik van het georganiseerde vervoer van en naar het jeugdcomplex Ikamva, dat door de club is geregeld. Sinds vorig seizoen stappen Lulu en Shaquille niet altijd meer in. Ze maken af en toe gebruik van een eigen chauffeur, hoofd jeugdopleiding Corné Groenendijk. ,,Ze komen wel altijd met een busje naar Ikamva, maar als het zo uit komt dan neem ik ze mee terug naar huis. Dat scheelt tijd voor de andere kinderen, die allemaal rond een straal van dertig minuten van Ikamva wonen. Het zijn zestien kinderen die op dezelfde tijd naar huis moeten, dus zo'n ronde duurt toch wel anderhalf uur. Als het busje dan ook nog naar Hout Bay zou moeten, dat helemaal aan de andere kant van Kaapstad ligt, dan duurt het nog langer. Nu hebben ze nog tijd om wat aan school te doen."

Groenendijk nam vorig seizoen de taken van voormalig hoofd jeugdopleiding Maarten Stekelenburg over toen zijn landgenoot als hoofdcoach aan de slag ging. Net als veel andere Nederlanders in Kaapstad kwam hij in Hout Bay te wonen. Een mooie wijk met grote huizen. Maar dat is niet de enige kant van het stadsdeel. Er is ook een Township, met gammele, schots en scheef gebouwde huizen die soms uit niet meer dan golfplaten bestaan. Daar wonen de talenten Lulu en Shaquille.

Lulu (l) en Shaquille in de auto van de trainer. Lulu (l) en Shaquille in de auto van de trainer.

 

,,Shaquille heeft het wel wat beter dan Lulu, want zijn ouders zijn nog bij elkaar en hebben ook allebei een baan", weet Groenendijk. ,,Lulu woont alleen met zijn moeder in een huisje van golfplaten. Ik weet dat hij niet veel te eten heeft en daarom stop ik hem af en toe eens wat eten toe. Dat geeft voor zover ik weet geen scheve gezichten bij andere jongens op de club. Als dat zo was, had ik dat in anderhalf jaar wel gemerkt denk ik. Ze weten allemaal dat Lulu niet het mooiste leven heeft. Hij heeft nu een beetje geluk dat ik hem wat geef."

Zelf steekt Groenendijk ook wat van de veertig minuten durende ritten op: ,,Voor mij zijn die ritjes met Lulu en Shaquille ook leerzaam. We praten over hoe de training was of de wedstrijd. Maar ik leer ook van de cultuur en het leven in hun gemeenschap. Zo zeggen wij op de club dat je als jeugdspeler toch wel om tien uur moet gaan slapen. Dan kom ik bij ze thuis en dan zie ik met eigen ogen wat een sterke persoonlijkheid je moet hebben om dat ook daadwerkelijk te doen. Iedereen leeft op straat en ze gaan pas naar binnen als het nacht is."

Bij Ajax Cape Town komen er steeds meer kinderen uit Hout Bay in de opleiding. Het wordt straks nog nummertjes trekken bij de auto van Groenendijk. ,,Misschien moet er in de komende tijd een extra busje komen. Maar een assistent-coach woont ook in Hout Bay. We proberen ook voor hem een auto te regelen. Misschien kan hij dan zo nu en dan ook eens een lift geven aan de jongens."

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl en Ajax Cape Town (boven)