Menu

De trainer van Jong Ajax

Hij is 40 jaar en al bijna zijn hele leven Ajacied. In 1976 is hij begonnen in de C1 van Ajax en nu is hij trainer van de Beloften van Ajax: Johnny van 't Schip.

Wat is nu precies jouw functie bij Ajax?
Ik ben trainer van Jong Ajax, dit betekent dat ik de trainingen en wedstrijden van dit elftal voorbereid. Een ander deel van mijn functie is dat ik ook altijd naar de andere wedstrijd in de poule van de UEFA Champions League ga om de volgende tegenstander van Ajax 1 te bekijken.

Heb je het naar je zin bij Ajax?
Ja, heel erg! Ik ben een echte Ajacied. Ik heb vanaf mijn 12e bij Ajax gevoetbald en ben daarna als jeugdtrainer hier aan de slag gegaan. Ik heb ook in Italië gevoetbald en bij FC Twente als trainer gewerkt, maar daar had ik toch niet de band met de mensen zoals hier. Bij Ajax voel ik me gewoon echt thuis.

Hoe is het om samen te werken met Marco van Basten?
Heel erg leuk en verfrissend. Vorig jaar hadden we maar een paar spelers bij Jong Ajax en nu toch een stuk of 20 en dan is het prettig als je dat samen met iemand kan doen. Met Marco gaat dat fantastisch.

Wie bepaald er wie er speelt in Jong Ajax?
We kijken met zijn allen wat de mogelijkheden zijn, maar Ronald Koeman is de eindbepaler. Spelers die geblesseerd zijn geweest en wedstrijdritme op moeten doen gaan toch voor. Ook een hele goede speler die bij Danny Blind in de A1 rondloopt krijgt voorrang bij Jong Ajax.

Hoe ondek je jong talent?
Je ziet dat een jonge speler daar aanleg voor heeft. Hij beweegt goed en heeft echte "voetbalslimheid".

Wanneer voetbalde jij zelf bij Ajax?
Ik begon in 1976 met een half jaar mee te trainen met de D-tjes. Ik bleef wel gewoon bij mijn eigen club, NFC, de wedstrijden spelen. Toch liet ik ook weleens een training van Ajax schieten. Op dezelfde avond speelde ik namelijk ook zaalvoetbal en dat vond ik ook wel heel erg leuk....Uiteindelijk ben ik echt bij Ajax gekomen en in de C1 begonnen.

Is Ajax veel veranderd?
Het is nu allemaal wat groter, ruimer en beter. Vooral voor de jeugd zijn er nu allemaal goede voorzieningen zoals de studiebegeleiding. Ik vind het wel fantastisch dat nog steeds de echte "Ajax-mensen" hier rondlopen.

Hoe lang wil jij nog als trainer bij Jong Ajax werken?
Voorlopig nog wel even. Ik heb een contract voor drie jaar en ik vind het nog heel erg leuk en interessant.

Zou je zelf ook een keer trainer bij het eerste elftal willen worden?
Het lijkt mij heel erg leuk, maar voorlopig vind ik deze functie nog heel erg leuk. Ik ga eerst kijken hoe dit de komende tijd gaat lopen en dan zien we het wel.