Menu
De verdwenen plak van Sjaak Swart

De verdwenen plak van Sjaak Swart

Als er iemand mooi over Ajax kan vertellen is het Sjaak Swart wel. Mister Ajax is nog dagelijks op de Toekomst te vinden. En altijd heeft hij wel een verhaal of anekdote over vroeger paraat. Voor Ajax.nl dook het 73-jarige erelid zijn eigen geschiedenisboeken in en kwam met een even opmerkelijk als vermakelijk verhaal op de proppen.

Het klinkt als een spannend jongensboek en dat is het ook. Als Swart in 1962 met Ajax de Intertoto Cup verovert door in de finale aartsrivaal Feyenoord met 4-2 te kloppen, ontvangt hij na afloop evenals zijn teamgenoten een fraaie plak. Deze wordt echter enige tijd later ontvreemd uit huize Swart, maar uiteindelijk op wonderbaarlijke wijze teruggevonden. Toch is de terugkeer van de medaille van korte duur, want opnieuw gaan dieven met het versiersel aan de haal. Ditmaal is het afscheid voorgoed, althans tot nu toe.

Toch zou Swart Swart niet zijn als hij eerst nog even kort verslag doet van de wedstrijd. ,,Het was een geweldige pot in het Olympisch Stadion, waar een week later de Europa Cup 1-finale tussen Benfica en Real Madrid (5-3 winst Benfica) werd gespeeld met drie goals van Ferenc Puskás en twee van Eusebio. Toch zei iedereen dat onze wedstrijd mooier was.”

Ereleden onder elkaar: Wim Schoevaart en Sjaak Swart. Ereleden onder elkaar: Wim Schoevaart en Sjaak Swart.

Vervolgens start Mister Ajax zijn monoloog over de opmerkelijke verdwijning van de plak. ,,Het was een heel mooie plak, waarvan er maar een stuk of zestien zijn gemaakt. Ik heb dat ding aan mijn vrouw gegeven en zij heeft er op een gegeven moment bij de juwelier een ketting bij gekocht. Toen we niet veel later gingen verhuizen bleek die plak gestolen te zijn”, klinkt het erelid van Ajax bijna vijftig jaar na dato nog steeds verbaasd.

,,Een poosje daarna kwam mijn vrouw weer bij de juwelier naast Tuschinsky en zei: ‘als je die gestolen plak nog eens per ongeluk tegenkomt is ie van mij’. En alsof het zo moest zijn komt er op dat moment een jongen binnen met dat ding om zijn nek. Toen is de juwelier hem achterna gegaan, helemaal tot aan de Nieuwendijk toe. Daar ging die jongen een café in. De juwelier heeft toen snel de politie gebeld en zij hebben dat ding toen in beslag genomen.” De vreugde over de vangst van het gestolen eremetaal duurt echter niet lang. ,,Ik had hem dus na een halfjaar weer terug, maar drie weken later werd dat ding weer gestolen.”

Swart woonde destijds achter zijn sigarenwinkel in de Pontanusstraat in Amsterdam-Oost. Behalve zijn aandenken aan de veroverde Intertoto Cup raakte hij ook een aantal andere prijzen kwijt. ,,Dat is wel zonde, maar gelukkig heb ik de meeste spullen nog. Ze liggen nu in een mooie kist.”

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst