Menu
De visie van... Alfons Groenendijk

De visie van... Alfons Groenendijk

In deze rubriek geeft een Ajacied zijn visie op een actuele gebeurtenis. Deze keer is dat assistent-trainer Alfons Groenendijk, die vooruitblikt op de wedstrijd Ajax – Sparta.

,,Ik heb vier seizoenen gespeeld bij Sparta: van 1994 tot 1998. Een mooie tijd. Toen ik er net kwam, vochten we tegen degradatie. Het jaar daarna werd Henk ten Cate coach en beleefden we een topseizoen. We eindigden gedeeld vijfde in de competitie en haalden de finale van de beker. Bij Sparta was ik één van de dragende spelers van het team. Bij Ajax was dat veel minder het geval. Daar was de concurrentie gewoon veel groter. Toen ik er speelde (1991-1993, red.) bestond bijna het hele team uit internationals.”

,,Ajax en Sparta zijn in veel opzichten wel met elkaar te vergelijken. Het zijn twee van de oudste clubs van Nederland. Als je bij Ajax of Sparta door de gangen van het stadion loopt en al die foto’s aan de muur ziet hangen, voel je gewoon de historie en traditie. Ook hangt er bij beide clubs een warme sfeer. Ajax wordt door buitenstaanders vaak als een kille club omschreven, maar dat ervaar ik totaal niet zo.”

,,Voor ons is de wedstrijd tegen Sparta natuurlijk ontzettend belangrijk. We moeten winnen om kans te blijven houden op het kampioenschap. Het liefst met veel doelpunten verschil, maar het belangrijkste is dat we drie punten binnenhalen. Het vertrouwen binnen de ploeg is na de bekeroverwinning tegen RKC alleen maar toegenomen. Ik vond de jongens met name in de tweede helft heel sterk voetballen. We weten natuurlijk dat we Sparta niet mogen onderschatten. Eind november verloren we in Rotterdam kansloos met 3-0. Sneijder werd die wedstrijd al snel van het veld gestuurd en we waren niet bij machte dat verlies op te vangen. Dat kwam ook omdat we een paar dagen daarvoor tegen Sparta Praag ook al bijna de hele wedstrijd met tien man hadden gespeeld. We zaten er fysiek gewoon doorheen.”

,,Na een slechte seizoenstart heeft Sparta zich toch mooi veilig gespeeld. Dat hebben ze bereikt door hard te werken en als één collectief te spelen. Ik weet niet of het in ons voordeel is dat Sparta niet meer tegen degradatie vecht. Door het wegvallen van die druk, kunnen ze vrijuit gaan spelen. Maar wij moeten ons daar eigenlijk niet te veel mee bezig houden. Wij moeten uitgaan van onze kracht en gewoon zorgen dat we winnen.”

,,Ik ben zondag zelf niet bij Ajax - Sparta. In ben in Waalwijk om Willem II te analyseren tijdens de wedstrijd tegen RKC. Willem II is volgende week de laatste tegenstander van het seizoen. Met het oog op het kampioenschap willen we niets aan het toeval overlaten. De verschillen in de top zijn zo klein dat details de doorslag kunnen geven. Ik geloof nog in onze titelkansen al is het jammer dat we afhankelijk zijn van PSV en AZ. Bij PSV zijn ze volgens mij momenteel heel optimistisch, maar ze moeten die twee wedstrijden nog wel winnen. Dat geldt ook voor AZ.”