Menu
De visie van... Jaap Stam

De visie van... Jaap Stam

In deze rubriek geeft een Ajacied zijn visie op een actuele gebeurtenis. Deze keer is dat aanvoerder Jaap Stam, die de Champions Leaguefinale tussen AC Milan en Liverpool onder de loep neemt. Stam speelde bij Milan toen beide teams in 2005 ook tegenover elkaar stonden in de finale.

,,Als je negen van de tien dingen goed doet en één ding fout, blijft de fout je het meeste bij. Zo werkt dat bij de meeste mensen en dus ook bij mij. De Champions Leaguefinale van 2005 is een wedstrijd die me altijd bij zal blijven. Laatst vroeg iemand aan me of ik nog wel eens terugdenk aan het moment dat ik met Manchester United de Champions League won. Eigenlijk niet, moest ik toegeven. Als ik aan de Champions League denk, denk ik toch aan het verlies tegen Liverpool. We stonden met 3-0 voor. Het werd 3-3 en we verloren na penalty’s. Dat zijn momenten in je carrière die altijd weer boven komen drijven. ”

,,Hoe het kwam dat we zo’n grote voorsprong uit handen gaven? Tsja, als we nou eens van tevoren hadden geweten wat er zou gebeuren. Binnen zes minuten maakten zij drie doelpunten. In feite zat Liverpool totaal niet goed in de wedstrijd, maar toch werd het 3-1, 3-2 en na een penalty 3-3. Na de 3-1 was de organisatie bij ons even weg. Het duurde te lang voordat alles weer goed stond. En precies op dat moment zat bij Liverpool alles mee. Iedere bal werd goed geraakt en alles vloog erin. Shevchenko kreeg nog een verschrikkelijk grote kans op de 4-3, maar hij schoot van heel dichtbij op Dudek.”

,,Iedere keer als je de naam Liverpool hoort of ziet, word je geconfronteerd met die wedstrijd. Ik voelde het wel een beetje aankomen dat Milan en Liverpool dit seizoen elkaar opnieuw zouden treffen in de finale. Het is fantastisch voor de jongens van Milan dat ze zich kunnen revancheren voor de finale van twee jaar geleden. Dat is het mooie van voetbal. Ik hoop absoluut dat Milan wint, maar het wordt niet gemakkelijk. Liverpool is sterk en heeft natuurlijk ook geleerd van de vorige finale. Het wordt in ieder geval een heel andere wedstrijd.”